Kulthelten vi aldri glemmer

Undertegnede har fulgt Grimsby siden starten av 90-tallet. En spiller stakk seg frem i de gamle Shoot og Match-bladene man fant på Narvesen eller rotet frem på bruktbua – Clive Mendonca.

Smak og sutt på navnet før du går over til å sikle.

Clive Mendonca.

Han var født i London, men vokste opp i Sunderland. Bestefaren var portugisisk, mens onkelen var cricketstjernen Ivor Mendonca som hadde kolonisert til Guyana i Sør Amerika.

Da BBC-lesere skulle stemme frem de største kultheltene ble Super-Clive kåret som vinner både i Grimsby og Charlton!

I skolefotballen fikk han et stort navn og 25 ulike ligaklubber ville gi han prøvespill, han skulle velge Sheffield United hvor han fikk sin profesjonelle debut i 1986.

Alan Buckley hentet han først på lån til Grimsby i januar 1992. Sommeren etter cashet man ut £85 000 til Blades for å få han permanent på Blundell Park.

Hos The Mariners ble det hele 60 mål på 166 kamper, det hadde nok blitt langt mere hadde det ikke vært for alle skadene.

Han var en nøkkelbrikke i Grimsbys svært gode periode fra 1992 – 1997, da dem lå på nivå to i England og vaket tett oppunder Play Off flere sesonger.

På sine to første hele sesonger for klubben scoret han 14 og 17 mål. 1994/95-sesongen startet han med å score et hattrick i 3-3 kampen mot Bolton før en ryggskade satte han ut i over en sesong.

I comeback-kampen mot Ipswich i april 1996 scoret han alle målene i 3-1 seieren!

I hans siste sesong for klubben i 1996/1997 ble han den første Grimsby-spilleren på 14 år som nettet over 20 mål på en sesong, dette tiltross for at fiskerne skulle rykke ned!

Etter nedrykket i 96/97-sesongen ble han solgt til Charlton for £700 000.

Her slo han til med 28 mål i debutsesongen. Hattricket i Play Off-finalen mot klubben han støttet som ung, Sunderland, skulle sende Londonklubben til Premier League dog etter straffesparkkonkurranse hvor han også scoret!

Han fikk bare 19 Premier League kamper i 1998/99 sesongen grunnet nye skader. Han tok dog nivået med åtte mål, tre av dem kom i 5-0 seieren mot Southampton på sesongens første hjemmekamp!

Dessverre måtte han legge opp i 2002 grunnet skade, da hadde han ikke spilt siden 1999. Like før hadde han blitt linket til en retur til Blundell Park, men dette ble det altså ikke noe av.

Etter karrieren ble Clive ansatt som trener i ungdomsavdelingen i Charlton, men han valgte like etter å dra hjem til Wearside.

De siste årene har det ikke gått like bra for den nå 43 år gamle spissen som har måttet auksjonere bort medaljer og drakter fra Charlton-tiden. Det ryktes at han har gamblet bort pengene på hester.

Mendonca er den portugisiske versjonen av Mendoza, som oppdelt på baskisk står for kaldt fjell. Mendoza er dem fra det kalde fjellet.

Han ruver som et fjell i minnene til Grimsby-supporterne. Legenden heter Clive Mendonca!