Grimsby i Skandinavia

Jeg har tidligere laget en sak om Grimsbys reise til Island i 1986. Femten år senere skulle man reise utenlands igjen, denne gang til nabolanda Sverige og Danmark!

Før ITV Digital kollapsen hadde Grimsby masse penger og la preseason til Skandinavia. Både i 2001 og 2002 hadde man base i sørvest Sverige og pendlet over Øresundbrua mellom Sverige og Danmark.

Grimsby har sjelden spilt utenfor øyriket. På femtitallet var man to ganger i Tsjekkoslovakia, mens man på åttitallet altså var på Island.

I 2001 var Lennie Lawrence manager i Grimsby. Han hadde gode kontakter til Skandinavia, blant annet var hans gode venn Roy Hodgson manager i FC København.
Det var derfor naturlig at man dro over den gangen, året etter var Paul Groves manager. Så det var utvilsomt at Skandinavia hadde gitt mersmak.

2001

Grimsby lå i treningsleir i Höllviken, men trente også på anlegget til Malmö hvor Zlatan Ibrahimovic ennå spilte.

Spillerne var i syvende himmel for å få være med på turen som Costcutter sponset. Steve Livingstone slet med en hofteskade, men hadde holdt det skjult helt til man landet i Sverige!

«Herregud, dette er jo akkurat som å ta deg med på ferie,» ropte en sint Lawrence til Livvo da han forstod bedraget.

Den storvokste spissen skulle da også feste hardt sammen med den drikkfeldige Tony Gallimore under oppholdet skal vi tro John McDermott biografien.

21.07.2001 Ystad – Grimsby 2-2
Ystad idrottsplats, 400 tilskuere

Grimsby: Danny Coyne, John McDermott, Alan Pouton, Paul Groves, David Smith, Danny Butterfield, Menno Willems, Wayne Burnett, Stuart Campbell, Bradley Allen, Phil Jevons.

Grimsbys første kamp på svensk jord noensinne og deres første utelandstur på 15 år. The Mariner lå bak to ganger, men halte i land et uavgjort resultat etter mål av Stuart Campbell og Alan Pouton.

Etter kampen fikk spillerne litt fri og kvelden ble benyttet på Malmøs vannhull. Hele laget var ute på livet under hele oppholdet etter dette.

23.07.2001 Trelleborg – Grimsby 0-2
Vångavallen, 931 tilskuere

Grimsby: Steve Croudson, John McDermott (Menno Willems 61′), Stian Thomassen, Paul Raven (Paul Groves 46′), Tony Gallimore, Danny Butterfield, Alan Pouton, Stacy Coldicott, Bradley Allen (Phil Jevons 61′), Jonathan Rowan (Stuart Campbell 61′), Michael Jeffrey.

Her møtte man et sammensatt bylag fra Trelleborg. For Grimsby spilte den norske prøvespilleren Stian Thomassen.
Michael Jeffrey og Jonathan Rowan scora for Grimsby.

Spillerne tok også turen på den lokale nudiststranda og Wayne Burnett hadde med kamera! Folk ble rasende! Over en sanddyne så man plutselig Tony Gallimore i Adams drakt med en sigarett i den ene hånden og en øl i den andre!

Hotellet lå også ovenfor et annet hotell og spillerne hadde oppdaget et par som ikke akkurat trekte foran gardinene under akten. Tony Gallimore stod i fjerde etasje og heiet da han mistet røyken. I et forsøk på å få tak i sneipen falt han over terrassen. Heldigvis var det et halvtak ovenfor en bar lengre nede slik at Gally kom fra det i live! «Så du det? Jeg klarte til og med å fange røyken,» sa Gallimore etterpå skal vi tro boken «It’s not all Black & White».

25.07.2001 Køge – Grimsby 1-1
Ishøj stadion

Grimsby: Danny Coyne, John McDermott, Paul Raven, Paul Groves, Tony Gallimore, Danny Butterfield, Wayne Burnett (Stacy Coldicott), Menno Willems, Stuart Campbell (Bradley Allen 45′), Jonathan Rowan (Michael Jeffrey), Phil Jevons.

Tidenes første skandinav som spilte for Grimsby var Køges Edvin Hansen, han fikk seks kamper i 1946/47-sesongen.

Laget fra Syd Sjælland gikk til pause med ledelsen, men Alan Pouton brang balanse i regnskapet like etter pause fra krittmerket.

2002

Grimsby fløy inn til Kastrup, men hadde base i Malmø under dette oppholdet. Undertegnede landet fra Stavanger på samme tid som Grimsby ankom. Ikledd en Grimsby drakt fikk jeg lange blikk fra Danny Coyne som kom spaserende mot bagasjebåndet!

Disse turene var ofte satt i stand for å sveise sammen laget og spillerne koste seg vel mye på kveldstid i Malmøs natteliv. Paul Groves var spillende manager og visste at han ikke kunne få den samme respekten som Lawrence hadde. Han samlet derfor de mest garvede spillerne og ga dem grønt kort til å feste så lenge det ikke ble galskap. Dette ble selvsagt utnyttet av spillerne som hadde en heisatur av de sjeldne!

18.07.2002 AB København – Grimsby 4-0
Möllevallen stadion (Skanör), 350 tilskuere

Grimsby: Danny Coyne (Bradley Hughes 76′) – John McDermott (Iain Ward 69′), Tony Gallimore, Paul Groves, Paul Raven (Simon Ford 73′) – Terry Cooke (Chris Thompson 76′), Alan Pouton (Chris Bolder 73′), Stacy Coldicott (Tresor Luntala 60′), Stuart Campbell (Stephen Downes 46′) – Phil Jevons, Steve Livingstone (John Rowan 69′).

Spillerne var henrykt over alle supporterne som hadde tatt turen. Vi var vel ikke mer enn 20 mann, men spillerne klappet til oss og kom bort for å skrive autografer.

Supporterne var også svært hyggelig med meg og sa til stadighet «H’ey matey!» Selv trodde jeg dem presenterte seg som «I’m Eddy» og kunne ikke forstå hvordan samtlige hadde fått samme navn!

Utenfor pølsebua var det også en terrasse hvor formann Peter Furneaux satt og koste seg med en øl. Han forstod at jeg ikke var britisk og var svært interessert i å høre om hvorfor nordmenn likte klubben!

Det danske hovedstadslaget hadde tatt turen til sør-Sverige da kampen gikk i «feriereservatet» Skanör hvor det var en vindmølle et innkast unna banen og kuer som beita bak det ene målet! Sterk Superliga-motstand ga et flatterende resultat for Grimsby som benyttet seg av nitten spillere.

Selv var jeg med på denne touren og da speakeren takket Grimsby og fortalte hvilket hotell dem hadde i Malmø var jeg ikke sen med å booke om hotellet!

Før kampen møtte jeg også to unge supportere som visste hvem jeg var fra nettet. Sittende på en benk i sentrum av Skanör kunne jeg for første gang i livet snakke med Grimsby med klubbens egne supportere.

Grimsbys svake resultater her skyldes nok at Grimsby-spillerne sammenlignet turene til Skandinavia med opphold på Magaluf!

Selv møtte jeg på noen Grimbarians som hadde sett Steve Livingstone flekse i bar overkropp på en nattklubb i Malmø! Tony Gallimore hadde selv en opptreden på en strippestang på en annen klubb!

John McDermott elsket skandinavia i følge boken sin. «Skandinavia er en utrolig plass. Den beste plassen jeg har besøkt tror jeg. Vi kunne ikke forstå hvor vakre kvinnene var over der! Jeg vet at det er en klisje, men i starten pekte gutta på de flotte jentene. Etter hvert gikk vi lei for alle var så vakre! Selv gutta var vakre, noen av dem vakrere enn kvinnene.»

Spillerne leide også sykler for å se mer av Malmø. Selv så jeg Stacy Coldicott på to hjul gjennom gatene!

20.07.2002 Herfølge – Grimsby 2-1
Herfølge stadion, 300 tilskuere

Grimsby: Bradley Hughes – John McDermott, Iain Ward, Paul Groves, Simon Ford – Terry Cooke, Chris Bolder, Tresor Luntala, Stephen Downes – Jonny Rowan, Chris Thompson. Benyttede innbyttere: Danny Coyne, Tony Gallimore, Paul Raven, Stacy Coldicott, Alan Pouton, Phil Jevons, Steve Livingstone.

John «Faxe» Jensen trente Herfølge. Grimsby reduserte ved Jonathan Rowan (bildet) som satte inn en retur fra Thompsons straffe.

Spillerne holdt seg på SAS-hotellet i Malmø under hele turen selv om neste kamp var i Danmark. Jeg støtte stadig på spillerne enten det var på frokostbordet, eller hørte dem hoiende i gangene like ved der jeg hadde rommet mitt.

Her møtte jeg på en hel delegasjon fans fra England og jeg kom godt i kontakt med dem. Etter kampen skjøt vi straffer utpå banen før vi ble bortvist av en myndig klubbdelegat.

Vi ventet vel og lenge på togstasjonen og i følge britene var det nok ikke nødvendig å kjøpe billett fra automaten. Selvsagt kom det en konduktør og hadde kontroll, da var jeg ikke sen med å spille engelsk sammen med de andre og sa at jeg ikke hadde skjønt opplegget. Vi slapp unna da engelskmenn selvsagt ikke forstod dansk…

 

22.07.2002 Frem – Grimsby 3-1
Valby Idrætspark, 280 tilskuere

Grimsby: Danny Coyne – John McDermott (Iain Ward 70′), Tony Gallimore (Chris Bolder 70′), Paul Raven, Simon Ford (Paul Groves 80′) – Terry Cooke (Chris Thompson 46′), Alan Pouton, Tresor Luntala (Stacy Coldicott 60′), Stuart Campbell (Stephen Downes 70′) – Phil Jevons (Jonny Rowan 60′), Steve Livingstone.

Terry Cooke scorte 1-0 målet for britene etter halvtimen. En nydelig perle fra 30 meter. Den tidligere Manchester United-spilleren hadde evnene. Det ble en vanskelig kamp i Danmark med et heftig regnvær.

Jeg husker jeg møtte forfatteren Rob McIlveen, sønnen hans Will og en annen supporter før kampen og hadde en hyggelig samtale på en kneipe ikke langt fra stadionen. Will ble senere den yngste registrerte Grimsby-spilleren. Da fattern sponsa klubben mot at Will ble registrert i troppen og fikk figurere på lagbildet.

Under kampen satt jeg på siden av en dansk Grimsby-supporter på tribunen. I programmet stod Terry Cooke oppført under navnet Terry Cock. Da han ble byttet av satte han seg på tribunen mellom meg og dansken. Da måtte vi selvsagt vise programmet til Cooke som viste seg å være en veldig hyggelig type.

 

Luken er tettet

Bradley Wood hjalp Grimsby da han utlignet til 1-1 for Alfreton mot Barnet fire minutter på overtid. Tidligere på dagen hadde Macclesfield og Bristol Rovers spilt 0-0. Grimsby vant oppskriftmessig 2-0 borte mot Welling og har nå tettet luken og er det store formlaget!

Welling – Grimsby 0-2
Park View Road, 1042 tilskuere (620 fra Grimsby)

Mål: 0-1 Oliver Palmer (Arnold) 9′, 0-2 Shaun Pearson (Arnold) 42′

Grimsby (4-4-2): 1. James McKeown – 6. Carl Magnay, 5. Shaun Pearson, 22. Aristote Nsiala, 35. Gregor Robertson – 7. Jack Mackreth (37. Jordan Chapell 86′), 8. Craig Disley, 4. Scott Brown, 20. Nathan Arnold – 14. Lenell John-Lewis (18. Jon-Paul Pittman 90′), 33. Oliver Palmer. Innbyttere: 16. Craig Clay, 19. Daniel Parslow, 34. Christian Jolley.

Gult kort: Gregor Robertson 63′

Nysigneringen Josh Gowling er suspendert. Jack Mackreth er tilbake etter sykdom og erstatter Jolley. Scott Brown roteres inn for Craig Clay, mens nysigneringen Jordan Chapell er på benken.

Fakta | Live | Radio | Tabellen

Sniker seg nærmere toppen

Grimsby vant hengekampen mot Dover. Dermed gikk man opp på 75 poeng og skapte kontakt med Barnet (78) og Bristol Rovers (77).

Dover – Grimsby 0-1
Crabble Stadium

Mål: 0-1 Lenell John-Lewis (Arnold) 7′

Grimsby (4-4-2): 1. James McKeown – 6. Carl Magnay, 5. Shaun Pearson, 22. Aristote Nsiala, 35. Gregor Robertson – 34. Christian Jolley (18. Jon-Paul Pittman 63′), 8. Craig Disley, 16. Craig Clay (2. Paul Bignot 92′), 20. Nathan Arnold – 14. Lenell John-Lewis, 33. Oliver Palmer (4. Scott Brown 78′). Innbyttere: 10. Ross Hannah, 19. Daniel Parslow.

Gult kort: Gregor Robertson 37′

Jack Mackreth stod over sist grunnet sykdom og var heller ikke i form på mandag, dermed står han over igjen.

I følge assistenttrener Chris Doig vil man trolig stille uforandret.

Fakta | Live | Radio | Tabellen

Palmer og Lenell fiksa biffen

Magnay løftet inn i boksen. Jolley gikk i duell og kunne ha fått straffe, men ballen havnet hos Oliver Palmer som førte Grimsby foran etter tretten minutter. Tolv minutter før slutt doblet Lenell John-Lewis etter en svak retur fra keeper. På overtid reduserte Eastleigh med sine ti menn, men det var for seint.

Grimsby – Eastleigh 2-1
Blundell Park, 4034 tilskuere

Mål: 1-0 Oliver Palmer (Magnay) 13′, 2-0 Lenell John-Lewis 78′, 2-1 Dean Beckwith 93′

Grimsby (4-4-2): 1. James McKeown – 6. Carl Magnay, 5. Shaun Pearson, 22. Aristote Nsiala, 35. Gregor Robertson – 34. Christian Jolley, 8. Craig Disley, 16. Craig Clay, 20. Nathan Arnold – 18. Jon-Paul Pittman (14. Lenell John-Lewis 71′), 33. Oliver Palmer. Innbyttere: 2. Paul Bignot, 4. Scott Brown, 10. Ross Hannah, 19. Daniel Parslow.

Gult kort: Aristote Nsiala 56′, Carl Magnay 89′

Grimsby hadde Lennell John-Lewis tilbake fra skade, mens Jack Mackreth stod over.

Fakta | Live | Radio | Tabellen

Fra karnevalisme til kanibalisme

Det var blåkopi for Grimsby, men Paul Hurst foretok seg en taktisk blunder da han byttet Parslow inn for Palmer. Dermed ble rekken med fire strake seire brutt.

Chester – Grimsby 2-2
Swansway Chester Stadium, 2916 tilskuere

Mål: 0-1 Oliver Palmer (Pittman) 21′, 0-2 Jon-Paul Pittman 67′, 1-2 Ben Heneghan 76′, 2-2 John Rooney (str.) 82′

Grimsby (4-4-2): 1. James McKeown – 6. Carl Magnay, 5. Shaun Pearson, 22. Aristote Nsiala, 35. Gregor Robertson – 7. Jack Mackreth, 8. Craig Disley, 16. Craig Clay, 20. Nathan Arnold (34. Christian Jolley 85′) – 18. Jon-Paul Pittman, 33. Oliver Palmer (19. Daniel Parslow 73′). Innbyttere: 2. Paul Bignot, 4. Scott Brown, 10. Ross Hannah.

Gult kort: Gregor Robertson 83′

Lenell John-Lewis forstuet foten på fredagens trening og er ikke med. Dermed er man uforandret siden sist.

Fakta | Live | Radio | Tabellen

Med Torskekrigen som Bakteppe


Grimsby på Island: Neil Matthews (bak til venstre), Andy Moore (delvis skjult), Dave Burgess (i førersetet), Gary Henshaw (sittende på kanten), Dave Felgate (bakpå) og Gordon Hobson med kameraet.

Sesongen 1986/87 ble et mørkt kapittel i Grimsbys historie. Økonomiske problemer og en særdeles svak vårsesong førte til nedrykk til nivå tre for Mike Lyons gutter.

Lagets preseason var dog av det spennende slaget med en uke på Island i august 1986.

Grimsby har gjennom tidene vært på utenlandsturer til Sverige, Danmark og Tsjekkoslovakia, men å reise til Island oppunder polarsirkelen må sies å være av det kuriose slaget.

Turen var et ledd i å søke forsoning mellom Storbritannia og Island etter torskekrigen.

Primusmotor var den islandske konsulen i Grimsby Jon Olgeirsson (bildet), som stod for invitasjonen på vegne av den lille 3. divisjonsklubben Trotur (Þróttur Neskaupstað). En delegasjon på 28 personer inkludert alt fra Grimsby Town, en journalist fra Grimsby Evening Telegraph og parlamentsmedlem Michael Brown var med nordover.

Tre kamper ble spilt og besøket ble slått stort opp i islandske aviser. Det er herfra vi har funnet alle detaljene.

6. august 1986
Akranes – Grimsby 2-5

Mål: 1-0 Peter Petursson 5′, 2-0 Valgeir Barðason 20′, 2-1 Bob Cumming 30′, 2-2 Gordon Hobson/Gary Henshaw 55′, 2-3 Gordon Hobson 57′, 2-4 Ian Walsh/Andy Peake 59′, 2-5 Mike Lyons 66′
(I de islandske aviser står det forskjellige målscorere på Grimsbys andre og fjerde mål.)

Første kampen var mot cupmesterne Íþróttabandalag Akraness som måneden etter spilte europacup mot Sporting Lisboa på Akranesvöllur. En av Islands største legender Pétur Pétursson gjorde comeback for IA i denne kampen og scoret allerede etter fem minutter. Spissen hadde tidligere vært innom Feyenoord, Anderlecht og Antwerpen.


Mike Lyons og Kevin Moore

9. august 1986
Trotur – Grimsby 0-6

Mål: 0-1 Neil Horwood 10′, 0-2 Ian Walsh 55′, 0-3 Neil Horwood 60′, 0-4 Ian Walsh 70′, 0-5 Neil Robinson 80′, 0-6 Ian Walsh 85′.


Neil Horwood rager høyest på grusbanen.

Dette var nok første og siste gang Grimsby spilte en kamp på grusbane! Hele 600 tilskuere hadde kommet for å se Grimsby mot 3. divisjonslaget Trotur. Noe som er tilskuerrekord i bygda på 1700 personer. Da spillerne løp på grusbanen holdt de seg til hodet og sa «Jesus Christ» skal vi tro lokalavisen fra den gangen.

Lokalavisen intervjuet manager Mike Lyons etter kampen. «Turen til Island har vært et eventyr. Spillerne kan knapt beskrive den vakre naturen her, spesielt det vi så da vi var på sighseeing med skipet Odin.»

11. august 1986
IBV – Grimsby 1-2

Mål: 0-1 Ian Walsh 45′. 0-2 Gary Henshaw 75′, 1-2 Berg Ágústsson 89′

Den sagnomsuste reisen ble avsluttet mot storlaget IBV. Etter kampen ble Gisli Hjartarson invitert til å trene med Grimsby da han uansett skulle flytte til der til.

Last ned programbladet her

Bildefiler av hele programmet finner man på min twitterkonto her!

Flere bilder fra turen

Spillerne fikk en tre timers sightseeing på østkysten av Island på skipet Odinn.


Politisk bakteppe bak besøket.

With the Cod War as backdrop


Grimsby on Iceland: Neil Matthews (back to the left), Andy Moore (partly hidden), Dave Burgess (in frontseat), Gary Henshaw (sitting on the edge), Dave Felgate (at the back) and Gordon Hobson (with camera).

The 1986/87 season became a dark chapter in the history of Grimsby Town. Economical problems and a very bad spring season led to relegation to level three for Mike Lyons’ boys.

The Fishermen’s preseason were however of the exciting kind with a week on Iceland in August 1986.

The Mariners have through time been on abroad trips to Sweden, Denmark and Czechoslovakia, but the trip upon the Polar Circle must be said to be one of a kind!

The tour was a part in making reconciliation between Great Brittain and Iceland after the Cod War.

The man behind it all was Icelandic consul in Grimsby Jon Olgeirsson (pictured), that stood for the invitation on behalf for the little 3. division club Trotur (Þróttur Neskaupstað). A delegation of 28 persons included Grimsby Town, a journalist from Grimsby Evening Telegraph and parlament member Michael Brown was travelling up north.

Three matches were played and the visit got a lot of publicity in the local newspapers. It’s from here we have found the details to this story.

6.th August 1986
Akranes – Grimsby 2-5

Goals: 1-0 Peter Petursson 5′, 2-0 Valgeir Barðason 20′, 2-1 Bob Cumming 30′, 2-2 Gordon Hobson/Gary Henshaw 55′, 2-3 Gordon Hobson 57′, 2-4 Ian Walsh/Andy Peake 59′, 2-5 Mike Lyons 66′
(Newspaper reports had different goal scores on Grimsby’s second and fourth goal.)

The first game was against Cup Champions Íþróttabandalag Akraness, that the month later played in the European Cup against Sporting Lisbon at Akranesvöllur. One of Iceland’s biggest legends Pétur Pétursson made his comeback for IA in this game and scored already after five minutes. The striker had earlier been playing in Feyenoord, Anderlecht and Antwerpen.


Mike Lyons and Kevin Moore

9.th August 1986
Trotur – Grimsby 0-6

Goals: 0-1 Neil Horwood 10′, 0-2 Ian Walsh 55′, 0-3 Neil Horwood 60′, 0-4 Ian Walsh 70′, 0-5 Neil Robinson 80′, 0-6 Ian Walsh 85′.


Neil Horwood reaching tallest at the gravel pitch.

This must have been the first and last time Grimsby played a game on a gravel pitch! Incredible 600 spectators came to see the game between Grimsby and the 3. division team Trotur. An attendance record in the village with 1700 persons. When the players entered the gravel pitch they held themselves to their head and shouted «Jesus Chris» was reported in the paper.

After the game manager Mike Lyons was interviewed. «The tour to Iceland has been an adventure. The players can hardly describe the beautiful nature here, espescially what we saw on the sightseeing at the shore with Odin.»

11.th August 1986
IBV – Grimsby 1-2

Goals: 0-1 Ian Walsh 45′. 0-2 Gary Henshaw 75′, 1-2 Berg Ágústsson 89′

The saga of a tour came to an end against big club IBV. After the game were youngster Gisli Hjartarson invited to train with Grimsby as he anyhow should move to Grimsby.

Download the Match Program here

Pictures of the program can be found at my twitter here!

More pictures from the trip

The players got a three hour long sightseeing at the wild east coast of Iceland at the ship named Odinn.


Political backdrop was behind the visit.

Fantastisk bortekamp

Grimsby tok sin fjerde strake seier. Samtidig tapte opprykksrivaler. Nå øyner man direkte opprykk!

Woking – Grimsby 1-2
Kingfield Stadium, 2653 tilskuere

Mål: 0-1 Oliver Palmer 42′, 0-2 Jon-Paul Pittman (Mackreth) 64′, 1-2 John Goddard 82′

Grimsby (4-4-2): 1. James McKeown – 6. Carl Magnay, 22. Aristote Nsiala, 5. Shaun Pearson, 35. Gregor Robertson – 7. Jack Mackreth, 16. Craig Clay, 8. Craig Disley, 20. Nathan Arnold – 18. Jon-Paul Pittman (10. Ross Hannah 71′), 33. Oliver Palmer (19. Daniel Parslow 80′). Innbyttere: 2. Paul Bignot, 4. Scott Brown, 34. Christian Jolley.

Gult kort: Ross Hannah 84′

Oliver Palmer kan gjøre comeback etter å ha vært ute en måned med skade.

Aswad Thomas spiller nå i Woking, men sliter med en kneskade.

Paul Walker og Patrick McLaughlin har blitt utleid til Harrogate. Fra før av er også Humble, Winfarrah og Watson utleid.

Fakta | Live | Radio | Tabellen