Right to Dream?

12. mai ble det kjent at Grimsby Town har inngått et ettårig samarbeid med Twenty First Group. En avtale man håper å kunne forlenge siden.

Twenty First Group er et londonbasert firma med dansken Rasmus Ankersen som hovedaksjonær. TFG skreddersyr sportsintelligente løsninger for klubber. Les pressemeldingen her!

I et intervju med BBC’ Matt Dean ble det fremhevet at man ønsker å modernisere måten man finner gode spillere på og gå i fotsporene til Brentford, Brighton og Luton, relativt små klubber som har hatt stor suksess ved å knekke data på spillermarkedet. Pressemeldingen var dog noe vag og spørsmålet man stiller seg er om TFG skal hjelpe klubben med mer enn spillerrekruttering og -utvikling?

Samtidig som avtalen ble kjent kom det frem at Gareth Jennings fra Twenty First Group ble gitt en styreplass i Grimsby Town FC. Jennings kommer inn som rådgiver i klubben, men hvorfor han fikk en plass i styret har fått enkelte til å reagere. Ligger det noe mer bak?

I mai skrev formann Jason Stockwood en sak i The Guardian hvor har skryter av arbeidet til Right to Dream og hvordan FC Nordsjælland har blitt et topplag i Danmark med R2D på laget.

Her forteller han også at han i fjor besøkte R2D sitt fotballsenter i Ghana som ble grunnlagt av Tom Vernon. Right To Dream har akademier i Ghana, Egypt og i Danmark via FC Nordsjælland, samt en internasjonal divisjon.

Greien er at R2D og Twenty First Group har nære bånd med ansatte som har vært involverte i begge selskap. Eieren av Right to Dream, Mohamed Mansour, er på Forbeslista over verdens rikeste og sies å være god for $3,6 milliarder.

Gjennom R2D ønsker 75-åringen å bygge opp et internasjonalt nettverk av fotballklubber. Han eier allerede «lille» FC Tut i sitt fødeland Egypt, mens også langt større FC Nordsjælland i Danmark. I dag 18. mai vil han bli annonsert som eier av en nyoppstartet MLS-klubb i San Diego, som vil bli den tredevte klubben i Major League Soccer. Samtidig er akademiet i Ghana et kraftsenter i utviklingen med 32 millionær innbyggere er det et voldsomt potensiale som ligger her, Right To Dream har allerede utviklet en rekke profesjonelle spillere.

Mansour har ikke planer om å gi seg med det. I sin podcast «The Mansour Voice» kommer det tydelig frem at hans neste mål er en klubb i Storbritannia. Mansour er jo londonbasert i sin virksomhet og det er nok mange som tror at klubben han vil utvikle vil være i nærheten av hovedstaden. Dog sammenfaller filosofien til Grimsby-eierne og R2D som deler mange av de samme tankegangene.

Grimsbys formann Jason Stockwood har tidligere vært meget skeptisk til å inngå avtaler med investorer utenfra, da han sliter med å se at disse vil ha et hjerte for å drifte klubben riktig. Så det er mye som også taler i mot et slikt internasjonal nettverk, men FC Nordsjælland har hatt meget god erfaring med samarbeidet og har blitt en toppklubb ved å utvikle frem en rekke stor talenter deriblant nordmannen Andreas Schjeldrup som ble solgt til Benfica for en garantisum på minst €14 millioner.

Hva ligger i en strategisk rolle?
Klubbens nye styremedlem, Gareth Jennings, har en svært imponerende CV og er av et større internasjonal kaliber enn League Two-fotball. Han jobbtittel på Linkedin er teknisk direktør med UEFA Pro lisens, her kommer det også frem at han har en master i internasjonal sportjuss.

Gareth har i dag roller opp mot toppligaen i De forente arabiske emirater og forbundet i Wales. Det kommer også frem at han har hatt en konfidensiell konsulentrolle i en EFL-klubb siden januar, som vel fort kan antas å være nettopp Grimsby?

Når han nå skal være rådgiver for klubben i strategiske valg gjennom en styrerolle er det vel naturlig å anta at det er mer avanserte oppgaver man ser for seg? Iallefall mer avansert enn å signere spillere som holder League Two-nivå…

Gareth har tidligere også jobbet tre år i FIFA og vært et overhode i spillerutvikling i klubbene Stoke, Leicester og Bristol City med gode resultater. Nylig hadde han base i New Zealand, men nå er han tilbake på kontinentet.

Grimsbys danske forbindelse
Twenty First Groups CEO, Blake Wooster, som uttalte seg om avtalen med Grimsby i pressemeldingen, har forøvrig tidligere hatt en rolle i Right to Dream, noe som fyrer oppunder at det er en link til Mansour.

Samtidig er dansken Rasmus Ankersen hovedaksjonær i Twenty First Group, et selskap som har eiere i Danmark og England. Så linken til Danmark er der allerede for Grimsby.

Skal Grimsby kunne utvikle unge spillere vil det uansett være viktig å få plass et moderne treningsanlegg. Cheapside vil uansett bli benyttet neste sesong, da man har gått inn og forbedret det. Men i en tiårsplan er det ventet at et nytt anlegg vil være på plass jo før jo bedre.

Ser man enda videre vil det ultimate økonomiske løftet være å få på plass en ny hovedarena. Noe Jason Stockwood og hans visepartner Andrew Pettit ikke har prioritert å ha som hovedfokus ennå. Blundell Park er fra 1899 og både gressmatta og infrastrukturen er ikke forenelig med en massiv utbyggelse.

Skal man få til en ny arena trenger man økonomisk hjelp utenfra da verken Stockwood eller Pettit sitter på enorme pengesekker.

For Grimsbys del vil det heller ikke være lett å signere utenlandske spillere skulle man gå den veien, Brexit har gjort reglementet skjerpende med krav om internasjonal erfaring i et poengsystem. Det vil derfor i første omgang måtte bli en utvikling av egne spillere. Her er det utfordringer og det var vel ingen fra årets juniorkull som ble tatt opp i senioravdelingen etter våre erfaringer.

Så blir spørsmålet hvor mange data Twenty First Group har for det markedet Grimsby beveger seg i, Grimsby vil være TFG sin første klubb i League Two.

Om Grimsby er brikken i et større internasjonalt puslespill vil tiden vise, men man må jo få lov til å drømme…

Barnebarnet til Mundahl tok kontakt

Tidligere i år skrev vi om den første nordmannen på Grimsby Town, som også synes å være første utlending i engelsk fotball! Nå har familien til Harry S. Mundahl tatt kontakt med oss!

Harry S. Mundahl spilte for Grimsby fra 1884 til 1891 og var med det nærmere hundre år tidligere ute enn Einar Jan Aas, som regnes som Norges første spiller i England tilbake i 1981. Mange regner også Tottenhams tysker Max Seeburg å være den første utlendingen i engelsk fotball da han debuterte i 1908, vel han ble også slått av vår mann.

Harry ble riktignok født i walisiske Abergavenny og vokste opp i Grimsby, men faren Carl Magnus var norsk slik at det blir et definisjonsspørsmål om rekordbøkene skal skrives om.

Marney Harris er barnebarnet til Harry S. Mundahl. «HS Mundahl var min bestefar. Sylvia Mundahl, hans datter, var min mor,» forteller Marney på norsk i kommentarfeltet til den orginale nettsaken vår.

«Harry døde før jeg var født og det du har gravd frem var veldig interessant. Det inkluderte saker jeg ikke kjente til, som at han spilte fotball for Grimsby!»

KOM FRA NATURSKJØNNE OMGIVELSER: Mundal er bygdesentrum i Fjærland. Det var herfra faren til Harry, Carl Magnus Mundahl, dro til England via Bergen.

«Jeg kan legge til noen fakta som at han hadde fire døtre, Rosaland, Sylvia, Lorna og Cordelia. Hans fars familie var heller ikke fra Bergen, men fra Mundal i Fjærlandsfjorden i Sogn.»

«Navnet har nok fått en ekstra ‘h’ da han ankom England, eller for at det var en gammeldags stavemåte influert av danskene.»

Første nordmann på Grimsby


Nesten hundre år før Einar Jan Aas ble den aller første norske proffen i engelsk fotball i 1981, spilte det en nordmann på Grimsby Town.

Henry (Harry) Smethurst Mundahl ble riktignok født i walisiske Abergavenny den 9. februar 1865, men faren var den norske fiskehandleren Carl Magnus Mundahl (f. 1841) fra Bergen, som igjen var sønn av en tollfunkjsonær. Mora Mary Ann Smethurst (f. 1841) var fra Caistor, som den gang ble regnet som en del av Grimsby.

Foreldrene til Harry møttes da en meget ung Carl Magnus ble lærling hos faren til Mary Ann, Henry Smethurst. Sammen med svigerfar ble selskapet dem drev et av de mest suksessrike med omlag 50 smacks og seks skip som fraktet is fra Norge til å kjøle ned fisken.

Harry var den eldste av fire gutter. De tre yngste Ernest (1867-1934), Carl Wilfred (1870-1872) og Francis Oscar (1872-1901 – døde i Alaska) var alle født i Grimsby, noe som leder oss til å tro at Harry flyttet til Grimsby før han var to år.

Som seksåring vet vi at unge Harry bodde helt nede på havna i Grimsby. Adressen var Kent Street 63 i et område de fleste ente eide kuttere, var skippere eller skipsbyggere. Faren Carl Magnus var listet opp som «Smack»-eier i Grimsby tilbake i 1871, smack var en båttype som man i Norge kaller for en kutter.

Harry gikk på college i Grimsby, men da han var fra en velstående familie fikk han studert utenbys for å bli advokat.

Grimsby Pelham ble stiftet i 1878 og tar senere navnet Grimsby Town FC, når de ganske kjapt blir den ledende fotballklubben i byen. Profesjonell fotball var ikke lov den gang, men Grimsby Town blir blant de første som henter spillere utenfra da de tilbyr dem deltidsjobber i fiskerinæringa. Dette førte klubben oppover i næringskjeda og man blir gitt ligastatus i 1888.

I 1884/85-sesongen hentet man den lokale tenåringen Harry Smethurst Mundahl. På denne tida spilte man stort sett treningskamper og i den lokale Lincolnshire Cupen, men man deltok allerede i FA-cupen hvor Harry skulle få fem kamper og score to mål. Målene kom mot henholdsvis Grantham og Lincoln City. Han står også listet opp med fire andre offisielle kamper, to av dem skal ha vært seriekamper. I 1889 spilte han en seriekamp borte mot Crewe (0-6), året etter får han en ny seriekamp hjemme mot Bootle (1-0) på Clee Park.

Grunnet fisket var den en boom i Grimsby på disse tider, før dette var man nærmest for en landsby å regne. Nå grodde man til å bli en av de største fiskerihavnene i verden. Resultatene til Grimsby Town ble stadig bedre med fiskerinæringa i ryggen. Tilskuertallene økte også noe voldsomt og i 1886 mener man at klubben hadde sine første helprofesjonelle spillere hentet utenfra, selv om dette selvsagt var uoffisielt da det fortsatt ikke var lovlig.

At H.S. Mundahl ikke spiller så mye skyldes nok at han prioriterte studier utenbys, men hans siste kamp for Grimsby kom som 26-åring. Harry får siden en advokatjobb i London og spilte ikke for Grimsby Town etter 1891.

Bestefar Henry Smethurst ble sågar borgermester i Grimsby og investerte i klubben da dem bygget sin første tribune på Clee Park i 1884. Man kan vel ikke helt utelukke at fiskepengene hans også hjalp til når klubben ga utenbys spillere lukrative deltidsjobber i fiskeribransjen, samtidig som dem spilte for The Fishermen?

Harry studerer og får advokatjobb i London. Selv om han ble født i Wales og vokste opp i Grimsby kan han flytende norsk. I 1893 brevveksler han sågar med komponist Edvard Grieg, da han ønsker at Grieg skulle spille konsert for musikklubben på Cambridge University under sitt besøk der. Det seks sider lange brevet er tilgjengelig i Griegs arkiver. Vi vet at Grieg sendte et brev tilbake, men innholdet i dette brevet er ikke kjent for oss.

Grieg gjestet da også universitetet og ble utnevnt til æresdoktor der i mai 1894.

Mundahl besøkte Norge flere ganger og var i klatreteamet til William Slingsby, som er kjent for å være den tindesportens far i Norge. Harry ble med på å bestige et par tinder i Lofoten som aldri før hadde blitt klatret, han var først opp på Ræka i 1902 og Rulten i 1903, disse to toppene regnes blant de ti vanskeligste fjella i Norge den dag i dag. Det er ingen tvil om at advokaten var en tøffing!

Harry gifter seg siden med den noe yngre Elizabeth Brown (f. 1890) fra Newcastle og de får to døtre. Den ene dattera Sylvia Mundahl tar senere navnet Harris og blir kjent som forfatter.

Advokaten gjør en juskarriere og blir dommer i Northumberland og Durham, før han i 1928 ble stipendiær sorenskriver i Middlesbrough frem til sin død 26. mai 1938.

Mundahlslekta ga også i sin tid juridisk bistand til Frank Barrett, som så kjent hjalp klubben ut av økonomisk uføre i 1925, noe som igjen ble starten på klubbens storhetsæra, hvor man på 30-tallet spilte i toppserien og nådde to semifinaler i FA-cupen.

Var H. S. Mundahl den aller første nordmannen i engelsk fotball? Han var iallefall den første nordmannen på Grimsby før Knut Anders Fostervold ble signert i 2000.

Sesongen 2022/23


Grimsby kom på 11. plass i League Two. Klubbens høyeste rangering i næringskjeden på 17 år.

09/07 Cleethorpes B 2 0 Trening Fakta
12/07 Hull U23 B 6 1 Trening Fakta
16/07 Alfreton B 4 0 Trening Fakta
19/07 Lincoln H 0 0 Trening Fakta
20/07 North Ferriby B 0 1 Trening Fakta
23/07 CD Tenerife B B 4 0 Trening Fakta
26/07 Grimsby Boro B 3 3 Trening Fakta
30/07 Leyton Orient B 0 2 Serie Fakta
06/08 Northampton H 1 1 Serie Fakta
09/08 Crewe H 4 0 EFL Cup 1r Fakta
13/08 Rochdale B 1 0 Serie Fakta
20/08 Sutton H 0 0 Serie Fakta
23/08 Nottingham F H 0 3 EFL Cup 2r Fakta
27/08 Walsall B 2 1 Serie Fakta
30/08 Derby B 1 3 Trophy -gr Fakta
03/09 Newport B 2 0 Serie Fakta
13/09 Gillingham H 1 1 Serie Fakta
17/09 Colchester B 1 0 Serie Fakta
20/09 Mansfield H 2 0 Trophy – gr Fakta
24/09 Swindon H 1 2 Serie Fakta
27/09 Carlisle H 1 2 Serie Fakta
01/10 Salford B 1 1 Serie Fakta
08/10 Crawley H 3 0 Serie Fakta
15/10 Stockport B 3 1 Serie Fakta
22/10 Bradford H 0 0 Serie Fakta
25/10 Barrow B 0 1 Serie Fakta
29/10 Hartlepool B 1 2 Serie Fakta
05/11 Plymouth H 5 1 FA Cup 1r Fakta
08/11 Man City U21 H 5 3 Trophy – gr Fakta
12/11 Doncaster H 1 3 Serie Fakta
19/11 Stevenage H 1 1 Serie Fakta
22/11 Accrington Stanley H 0 1 Trophy 2r Fakta
26/11 Cambridge B 2 1 FA Cup 2r Fakta
03/12 AFC Wimbledon B 0 1 Serie Fakta
10/12 Tranmere H 2 1 Serie Fakta
20/12 Scunthorpe B 3 0 Lokal cup Fakta
26/12 Harrogate B 2 3 Serie Fakta
29/12 Salford H 1 4 Serie Fakta
01/01 Stockport H 1 0 Serie Fakta
07/01 Burton (TV) H 1 0 FA Cup 3r Fakta
14/01 Swindon B 0 5 Serie Fakta
28/01 Luton (TV) B 2 2 FA Cup 4r Fakta
04/02 Crewe B 3 0 Serie Fakta
07/02 Luton H 3 0 FA Cup Fakta
11/02 Colchester H 0 1 Serie Fakta
14/02 Gillingham B 1 2 Serie Fakta
18/02 Northampton B 2 1 Serie Fakta
21/02 Grantham B 1 2 Lokal cup Fakta
21/02 Harrogate H 0 0 Serie Fakta
25/02 Leyton Orient H 2 2 Serie Fakta
01/03 Southampton (TV) B 2 1 FA Cup 5r Fakta
04/03 Carlisle B 0 2 Serie Fakta
07/03 Newport H 1 1 Serie Fakta
11/03 Rochdale H 1 0 Serie Fakta
14/03 Sutton B 1 0 Serie Fakta
19/03 Brighton Hove (TV) B 0 5 FA Cup K Fakta
22/03 Mansfield B 0 0 Serie Fakta
25/03 Walsall H 1 1 Serie Fakta
28/03 Crawley B 1 1 Serie Fakta
01/04 Bradford B 2 3 Serie Fakta
07/04 Hartlepool H 1 4 Serie Fakta
10/04 Doncaster B 2 1 Serie Fakta
15/04 Mansfield H 1 1 Serie Fakta
18/04 Barrow H 1 0 Serie Fakta
22/04 Tranmere B 0 2 Serie Fakta
25/04 Crewe H 2 0 Serie Fakta
29/04 Stevenage B 0 2 Serie Fakta
08/05 AFC Wimbledon H 1 0 Serie Fakta

 

Reservene
Reservene synes bare å arrangere treningskamper underveis. Ikke alle har blitt redegjort for.

Tirsdag 18.10.22 Grimsby – Sheffield United 2-0 Jordan Maguire-Drew, Keke Simmonds

Juniorlaget
Seriekamper i Youth Alliance League om ikke annet bemerket.

Lørdag 06.08.22 Rotherham – Grimsby 2-3 Harvey Tomlinson, Jamie Bramwell 2
Lørdag 13.08.22 Grimsby – Burton 0-2 Bradley FDC
Lørdag 20.08.22 Grimsby – Bolton 2-3 (YA Cup)
Lørdag 27.08.22 Lincoln – Grimsby 5-6 Milner, Hodgson, Braithwaite, Essel, Brown, Boyd
Lørdag 03.09.22 Grimsby – Preston TBA (YA Cup) 3-2 Brook Dennis 2, Shakeel Brown
Lørdag 17.09.22 Harrogate – Grimsby 1-2
Lørdag 24.09.22 Grimsby – Bradford 2-2 Aaron Braithwaite, Cameron Gardner
Lørdag 01.10.22 Grimsby – Mansfield 4-1 Will Hodgson 2, Harvey Tomlinson 2
Onsdag 12.10.22 Grimsby – Huddersfield 3-1 Will Hodgson, Harvey Tomlinson 2
Lørdag 22.10.22 Scunthorpe – Grimsby 1-0
Lørdag 29.10.22 Doncaster – Grimsby 3-0
Tirsdag 01.11.22 Grimsby – Walsall (FA Cup) 4-0 Louis Boyd, Harry Milner 2, Will Hodgson
Lørdag 05.11.22 Fleetwood – Grimsby (YA Cup) 2-2
Lørdag 12.11.22 Grimsby – Hartlepool 4-0 Henry Brown, Cameron Gardner, Harry Milner, Brook Dennis
Mandag 28.11.22 Grimsby – Crewe (FA Cup)  0-1
Fredag 02.12.22 Bradford – Grimsby 4-1
Lørdag 06.01.23 Burton – Grimsby 4-0
Tirsdag 10.01.23 Hartlepool – Grimsby (YA Cup) 0-1 Henry Moore
Fredag 20.01.23 Grimsby – Rotherham 2-2
Lørdag 11.02.23 Hartlepool – Grimsby 0-1 Henry Moore
Tirsdag 14.02.23 Grimsby – Scunthorpe 1-0 Shakeel Brown
Lørdag 18.02.23 Mansfield – Grimsby 1-3
Lørdag 25.02.22 Grimsby – Harrogate 0-2
Lørdag 04.03.23 Grimsby – Lincoln 2-2 Harry Milner, Louis Boyd
Fredag 17.03.23 Huddersfield – Grimsby 1-3 Henry Moore, Finley Fletcher, Edwin Essel
Tirsdag 21.03.23 Grimsby – Doncaster 4-1 Harry Milner 2, Cameron Gardner 2

Hvem frigis?

Statusen rundt spillerne på utgående kontrakter er nå blitt annonsert.

Spillere ut:
George Llloyd (returnert til Cheltenham), Tom Dickson-Peters (returnert til Norwich), Mikey O’Neill (returnert til Preston), George Lloyd (returnert til Cheltenham), John McAtee (returnert til Luton), Andy Smith (returnert til Hull), Shaun Pearson (lagt opp), Ollie Battersby (bekreftet på egen instagram), Sean Scannell (bekreftet på egen instagram), Jordan Cropper (bekreftet selv), Josh Emmanuel (utgått kontrakt), Jaz Goundry (utgått kontrakt), Ryan Taylor (utgått kontrakt), Owen Gallacher (frigitt), Bryn Morris (frigitt)

Gitt ny kontrakt:
Jamie Bramwell (klubben har valgt å bruke forlengelsesopsjon), Danny Amos (trigget en klausul ved antall kamper).

Klubben ønsker å beholde:
Max Crocombe (klubben har tilbudt en kontrakt)

Endte på 11. plass

Grimsby endte på 11. plass i deres comebacksesong i League Two, der er vår høyeste plassering i ligasystemet på 17 år.

Med tanke på at vi hadde såpass kort preseason og suksess i cupen er nok de aller fleste fornøyd med sesongen. Selv om man nok gikk litt tomme for krefter på tampen av en sesong med 59 kamper.

Kampen mot Wimbledon startet på beste vis for Grimsby da et innlegg fra Danilo Orsi gikk via en blå og inn i nettet til 1-0 etter 7 minutter.

Etter dette var det lite som skjedde. Det var flere stopp for skader spesielt i første omgang. George Lloyd måtte spille med bandasjert hode, mens Harry Clifton måtte gi seg med en skade.

I andre omgang var nok høydepunktet da hele stadion reiste seg og klappet av Shaun Pearson, som nå gir seg etter at han først kom til klubben i 2011. Shaun vil dog fortsette i klubben i en annen rolle som inneholder speiding.

Det ble mer svung over Grimsby da Otis Khan kom inn og man hadde et par store sjanser uten at det endte i mål. Wimbledon var ganske så tannløse, så seieren var relativt komfortabel.

Grimsby – AFC Wimbledon 1-0
Blundell Park, 6733 (367) tilskuere

Mål: 1-0 selvmål (Orsi) 7′

Grimsby (3-5-2): 1. Max Crocombe – 26. Andy Smith, 5. Shaun Pearson (11. Otis Khan 65′), 31. Niall Maher – 7. Josh Emmanuel (2. Michee Efete 77′), 15. Harry Clifton (8. Gavan Holohan 27′), 16. Alex Hunt, 30. Evan Khouri (18. Mikey O’Neill 77′), 3. Anthony Glennon – 9. George Lloyd (4. Kieran Green 77′), 20. Danilo Orsi. Innbyttere: 6. Luke Waterfall, 29. Ryan Taylor.

Gult kort: Anthony Glennon 37′

Bryn Morris og John McAtee er skadet. Gavan Holohan er usikker, men man håper han får trent litt før kampen.

Radio | Mariners TV | Lokalavisa | Fakta | Tabell