Right to Dream?

12. mai ble det kjent at Grimsby Town har inngått et ettårig samarbeid med Twenty First Group. En avtale man håper å kunne forlenge siden.

Twenty First Group er et londonbasert firma med dansken Rasmus Ankersen som hovedaksjonær. TFG skreddersyr sportsintelligente løsninger for klubber. Les pressemeldingen her!

I et intervju med BBC’ Matt Dean ble det fremhevet at man ønsker å modernisere måten man finner gode spillere på og gå i fotsporene til Brentford, Brighton og Luton, relativt små klubber som har hatt stor suksess ved å knekke data på spillermarkedet. Pressemeldingen var dog noe vag og spørsmålet man stiller seg er om TFG skal hjelpe klubben med mer enn spillerrekruttering og -utvikling?

Samtidig som avtalen ble kjent kom det frem at Gareth Jennings fra Twenty First Group ble gitt en styreplass i Grimsby Town FC. Jennings kommer inn som rådgiver i klubben, men hvorfor han fikk en plass i styret har fått enkelte til å reagere. Ligger det noe mer bak?

I mai skrev formann Jason Stockwood en sak i The Guardian hvor har skryter av arbeidet til Right to Dream og hvordan FC Nordsjælland har blitt et topplag i Danmark med R2D på laget.

Her forteller han også at han i fjor besøkte R2D sitt fotballsenter i Ghana som ble grunnlagt av Tom Vernon. Right To Dream har akademier i Ghana, Egypt og i Danmark via FC Nordsjælland, samt en internasjonal divisjon.

Greien er at R2D og Twenty First Group har nære bånd med ansatte som har vært involverte i begge selskap. Eieren av Right to Dream, Mohamed Mansour, er på Forbeslista over verdens rikeste og sies å være god for $3,6 milliarder.

Gjennom R2D ønsker 75-åringen å bygge opp et internasjonalt nettverk av fotballklubber. Han eier allerede «lille» FC Tut i sitt fødeland Egypt, mens også langt større FC Nordsjælland i Danmark. I dag 18. mai vil han bli annonsert som eier av en nyoppstartet MLS-klubb i San Diego, som vil bli den tredevte klubben i Major League Soccer. Samtidig er akademiet i Ghana et kraftsenter i utviklingen med 32 millionær innbyggere er det et voldsomt potensiale som ligger her, Right To Dream har allerede utviklet en rekke profesjonelle spillere.

Mansour har ikke planer om å gi seg med det. I sin podcast «The Mansour Voice» kommer det tydelig frem at hans neste mål er en klubb i Storbritannia. Mansour er jo londonbasert i sin virksomhet og det er nok mange som tror at klubben han vil utvikle vil være i nærheten av hovedstaden. Dog sammenfaller filosofien til Grimsby-eierne og R2D som deler mange av de samme tankegangene.

Grimsbys formann Jason Stockwood har tidligere vært meget skeptisk til å inngå avtaler med investorer utenfra, da han sliter med å se at disse vil ha et hjerte for å drifte klubben riktig. Så det er mye som også taler i mot et slikt internasjonal nettverk, men FC Nordsjælland har hatt meget god erfaring med samarbeidet og har blitt en toppklubb ved å utvikle frem en rekke stor talenter deriblant nordmannen Andreas Schjeldrup som ble solgt til Benfica for en garantisum på minst €14 millioner.

Hva ligger i en strategisk rolle?
Klubbens nye styremedlem, Gareth Jennings, har en svært imponerende CV og er av et større internasjonal kaliber enn League Two-fotball. Han jobbtittel på Linkedin er teknisk direktør med UEFA Pro lisens, her kommer det også frem at han har en master i internasjonal sportjuss.

Gareth har i dag roller opp mot toppligaen i De forente arabiske emirater og forbundet i Wales. Det kommer også frem at han har hatt en konfidensiell konsulentrolle i en EFL-klubb siden januar, som vel fort kan antas å være nettopp Grimsby?

Når han nå skal være rådgiver for klubben i strategiske valg gjennom en styrerolle er det vel naturlig å anta at det er mer avanserte oppgaver man ser for seg? Iallefall mer avansert enn å signere spillere som holder League Two-nivå…

Gareth har tidligere også jobbet tre år i FIFA og vært et overhode i spillerutvikling i klubbene Stoke, Leicester og Bristol City med gode resultater. Nylig hadde han base i New Zealand, men nå er han tilbake på kontinentet.

Grimsbys danske forbindelse
Twenty First Groups CEO, Blake Wooster, som uttalte seg om avtalen med Grimsby i pressemeldingen, har forøvrig tidligere hatt en rolle i Right to Dream, noe som fyrer oppunder at det er en link til Mansour.

Samtidig er dansken Rasmus Ankersen hovedaksjonær i Twenty First Group, et selskap som har eiere i Danmark og England. Så linken til Danmark er der allerede for Grimsby.

Skal Grimsby kunne utvikle unge spillere vil det uansett være viktig å få plass et moderne treningsanlegg. Cheapside vil uansett bli benyttet neste sesong, da man har gått inn og forbedret det. Men i en tiårsplan er det ventet at et nytt anlegg vil være på plass jo før jo bedre.

Ser man enda videre vil det ultimate økonomiske løftet være å få på plass en ny hovedarena. Noe Jason Stockwood og hans visepartner Andrew Pettit ikke har prioritert å ha som hovedfokus ennå. Blundell Park er fra 1899 og både gressmatta og infrastrukturen er ikke forenelig med en massiv utbyggelse.

Skal man få til en ny arena trenger man økonomisk hjelp utenfra da verken Stockwood eller Pettit sitter på enorme pengesekker.

For Grimsbys del vil det heller ikke være lett å signere utenlandske spillere skulle man gå den veien, Brexit har gjort reglementet skjerpende med krav om internasjonal erfaring i et poengsystem. Det vil derfor i første omgang måtte bli en utvikling av egne spillere. Her er det utfordringer og det var vel ingen fra årets juniorkull som ble tatt opp i senioravdelingen etter våre erfaringer.

Så blir spørsmålet hvor mange data Twenty First Group har for det markedet Grimsby beveger seg i, Grimsby vil være TFG sin første klubb i League Two.

Om Grimsby er brikken i et større internasjonalt puslespill vil tiden vise, men man må jo få lov til å drømme…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.