Nesten hundre år før Einar Jan Aas ble den aller første norske proffen i engelsk fotball i 1981, spilte det en nordmann på Grimsby Town.
Henry (Harry) Smethurst Mundahl ble riktignok født i walisiske Abergavenny den 9. februar 1865, men faren var den norske fiskehandleren Carl Magnus Mundahl (f. 1841) fra Bergen, som igjen var sønn av en tollfunkjsonær. Mora Mary Ann Smethurst (f. 1841) var fra Caistor, som den gang ble regnet som en del av Grimsby.
Foreldrene til Harry møttes da en meget ung Carl Magnus ble lærling hos faren til Mary Ann, Henry Smethurst. Sammen med svigerfar ble selskapet dem drev et av de mest suksessrike med omlag 50 smacks og seks skip som fraktet is fra Norge til å kjøle ned fisken.
Harry var den eldste av fire gutter. De tre yngste Ernest (1867-1934), Carl Wilfred (1870-1872) og Francis Oscar (1872-1901 – døde i Alaska) var alle født i Grimsby, noe som leder oss til å tro at Harry flyttet til Grimsby før han var to år.
Som seksåring vet vi at unge Harry bodde helt nede på havna i Grimsby. Adressen var Kent Street 63 i et område de fleste ente eide kuttere, var skippere eller skipsbyggere. Faren Carl Magnus var listet opp som «Smack»-eier i Grimsby tilbake i 1871, smack var en båttype som man i Norge kaller for en kutter.
Harry gikk på college i Grimsby, men da han var fra en velstående familie fikk han studert utenbys for å bli advokat.
Grimsby Pelham ble stiftet i 1878 og tar senere navnet Grimsby Town FC, når de ganske kjapt blir den ledende fotballklubben i byen. Profesjonell fotball var ikke lov den gang, men Grimsby Town blir blant de første som henter spillere utenfra da de tilbyr dem deltidsjobber i fiskerinæringa. Dette førte klubben oppover i næringskjeda og man blir gitt ligastatus i 1888.
I 1884/85-sesongen hentet man den lokale tenåringen Harry Smethurst Mundahl. På denne tida spilte man stort sett treningskamper og i den lokale Lincolnshire Cupen, men man deltok allerede i FA-cupen hvor Harry skulle få fem kamper og score to mål. Målene kom mot henholdsvis Grantham og Lincoln City. Han står også listet opp med fire andre offisielle kamper, to av dem skal ha vært seriekamper. I 1889 spilte han en seriekamp borte mot Crewe (0-6), året etter får han en ny seriekamp hjemme mot Bootle (1-0) på Clee Park.
Grunnet fisket var den en boom i Grimsby på disse tider, før dette var man nærmest for en landsby å regne. Nå grodde man til å bli en av de største fiskerihavnene i verden. Resultatene til Grimsby Town ble stadig bedre med fiskerinæringa i ryggen. Tilskuertallene økte også noe voldsomt og i 1886 mener man at klubben hadde sine første helprofesjonelle spillere hentet utenfra, selv om dette selvsagt var uoffisielt da det fortsatt ikke var lovlig.
At H.S. Mundahl ikke spiller så mye skyldes nok at han prioriterte studier utenbys, men hans siste kamp for Grimsby kom som 26-åring. Harry får siden en advokatjobb i London og spilte ikke for Grimsby Town etter 1891.
Bestefar Henry Smethurst ble sågar borgermester i Grimsby og investerte i klubben da dem bygget sin første tribune på Clee Park i 1884. Man kan vel ikke helt utelukke at fiskepengene hans også hjalp til når klubben ga utenbys spillere lukrative deltidsjobber i fiskeribransjen, samtidig som dem spilte for The Fishermen?
Harry studerer og får advokatjobb i London. Selv om han ble født i Wales og vokste opp i Grimsby kan han flytende norsk. I 1893 brevveksler han sågar med komponist Edvard Grieg, da han ønsker at Grieg skulle spille konsert for musikklubben på Cambridge University under sitt besøk der. Det seks sider lange brevet er tilgjengelig i Griegs arkiver. Vi vet at Grieg sendte et brev tilbake, men innholdet i dette brevet er ikke kjent for oss.
Grieg gjestet da også universitetet og ble utnevnt til æresdoktor der i mai 1894.
Mundahl besøkte Norge flere ganger og var i klatreteamet til William Slingsby, som er kjent for å være den tindesportens far i Norge. Harry ble med på å bestige et par tinder i Lofoten som aldri før hadde blitt klatret, han var først opp på Ræka i 1902 og Rulten i 1903, disse to toppene regnes blant de ti vanskeligste fjella i Norge den dag i dag. Det er ingen tvil om at advokaten var en tøffing!
Harry gifter seg siden med den noe yngre Elizabeth Brown (f. 1890) fra Newcastle og de får to døtre. Den ene dattera Sylvia Mundahl tar senere navnet Harris og blir kjent som forfatter.
Advokaten gjør en juskarriere og blir dommer i Northumberland og Durham, før han i 1928 ble stipendiær sorenskriver i Middlesbrough frem til sin død 26. mai 1938.
Mundahlslekta ga også i sin tid juridisk bistand til Frank Barrett, som så kjent hjalp klubben ut av økonomisk uføre i 1925, noe som igjen ble starten på klubbens storhetsæra, hvor man på 30-tallet spilte i toppserien og nådde to semifinaler i FA-cupen.
Var H. S. Mundahl den aller første nordmannen i engelsk fotball? Han var iallefall den første nordmannen på Grimsby før Knut Anders Fostervold ble signert i 2000.
Jøss! Her har du gravd deg skikkelig ned i arkivene, Jostein! Imponerende!
Herlig historie forresten – morsomt å lese. Takk!
Takk for det. Ja, var noe tilfeldig at jeg googlet det navnet som var litt norskklingende.
HS Mundahl was my grandfather. He died before I was born. His daughter Sylvia Mundahl was my mother. Your research was very interesting and included things I didn’t know – that he played football for Grimsby! I could add a few facts, such as he had 4 daughters Rosalind, Sylvia, Lorna and Cordelia.
Also his father’s family was not from Bergen but from Mundal in Fjaerlands Fjord. The name may have acquired an ‘h’ when he came to England or because of old fashioned spelling influenced by Danish. I also speak some Norwegian and did try to put a comment in Norsk but it was not published. If you want to know more or would share where you found out your information about his life, I would very much like to know.
Hei! HS Mundahl var min bestefar. Sylvia Mundahl, hans dottir, var min mor. Det er fint at du har finnet så mye infomasjon. Jeg kjennt ikke alt du har skrevet. Jeg er Engelsk, men kan litt norsk. Jeg skulle gledde meg å høre mer fra deg og også foreteller det jeg vet om Mundah familien.