Alle veier fører til Grimsby


Som kjent er det 113 nordmenn med etternavnet Grimsby i Norge og vel så mange norskamerikanere over dammen med samme navn. Grimsby er også et mye brukt stedsnavn i Norge og det skal vi se nærmere på her.


Grimsby (Tananger, Rogaland)
Liten holme utenfor Tananger nord for Stavanger hvor hummerfiskere i gamledager kunne legge til båtene og sove i små hytter. Det er oppreist flere fortøyningspeler på øya. Fikk kallenavnet Grimsby av fiskerne da de mente det til tider var like mange båter her som i den engelske fiskerihovedstaden Grimsby.


Grimsby (Åkrehamn, Rogaland)
På Karmøy sør for Haugesund finner vi Åkrehamn som har delområdet Grimsby nært sentrum. Skulle man flytte her kan man faktisk kjøpe seg leilighet i sameiet «Grimsbytunet» (bildet) som er en klynge med moderne rekkehus. Åkrehamn er kjent for sine mange rike fiskere og ganske riktig kommer navnet etter skipstrafikken over til England.


Grimsby (Vanse i Farsund, Vest Agder)
Et lite nabolag med eget busstopp som det skiltes til langs veien om man kjører gjennom Vanse i Farsund. Det finnes enormt mange med Grimsby-etternavnet som har sine røtter herfra man kan finne etternavnet her langt tilbake til 1600-tallet.


Grimsbyvegen (Tromsø, Troms)
En lang vei i utkanten av Tromsø. Grimsby og Tromsø var i sin tid vennskapsbyer grunnet stor skipstrafikk mellom byene. Blant annet førte man is fra kalde Norge til Grimsby for oppbevaring av fisk.


Grimsby (Marker, Østfold)
På bildet ser vi Grimsby barnehage som ligger nær Ørje. Barnehagen hadde 25 års jubileum i 2013. Et lite bebygd område i Marker kommune med noen gårdstun i naturskjønne omgivelser. En familie her som het Grimsby som drev «Grimsbygården» i Rødenes.


Honorable mentions
Grimsby er altså mye brukt. Se bare på bildet over som er pipa i Grimsby barnehage da de feiret sitt jubileum! Det finnes også andre skrivemåter som Grimsbø og Grimsbøen.

Kuslepp på Grimsbø i Jølster from anne viken on Vimeo.

I Jølster i Sogn og Fjordane finner vi vakre Grimsbøen.


Den doble olympiske gullmedaljøren Kari Aalvik Grimsbø er jo kjent fra håndballen her hjemme.


Glem heller ikke Grimsbu som ligger i et dalføre mellom Dovre og Rondane. Vel verdt er en overnatting på Grimsbu Turistsenter. Eller et besøk på «Grimsbu Ølfestival» som avholdes hvert år i juni.

Av kjendiser med navnet Grimsby finner vi Eli Grimsby (OL-direktør for Oslo 2022), brødrene Ola og Martin Grimsby (cupfinalister for Gjøvik Lyn i 1914. Ola hadde også bakkerekorden i Holmenkollen), Eivind Grimsby Harr (tidligere programleder på NRK for Schrödingers katt), Tarjei Grimsby (norsk jazzmusiker).

Om vi noen gang får en nordmann med Grimsby bakpå ryggen i Grimsby er fortiden usikkert. På fotballforbundets nettsider fant jeg to spillere i 5. divisjon. Andre Grimsby (Farsund) og Thomas Arne Grimsby (Pol, Stavanger).

I England tror man forøvrig at Grimsby-navnet kommer fra legenden om den danske fiskeren (Viking) Grimr, men i Danmark finnes det verken personer eller stedsnavn med noe som ligner på Grimsby. Det nærmeste er to «Grimsbyvejer» i Esbjerg og Ølstykke.