Oh Grimsby

På Elton Johns litt glemte album Caribou fra 1974 heter spor 3 Grimsby. Snodig? Grunnen er enkel – tekstforfatteren Bernie Taupin var fra lille Sleaford i Lincolnshire ikke langt fra den forjettede by.

Når Elton John skrev musikken, var det Taupin som skrev alle tekstene for superstjernen. Over 100 sanger kom ut av samarbeidet inkludert Eltons aller største hits Daniel, Your Song, Sacrifice, Candle in the wind, Sorry seems to be the hardest word, Rocket man og Goodbye yellow brick road.

Selv om Taupin likte å holde seg i skyggen har samarbeidet blitt nevnt i samme åndedrag som Lennon/McCartney.

Caribou ble produsert i et studio i Colorado på ni dager i januar 1974. Det var noe hastverk over det da man skulle på en turne i Japan. Albumet ble allikevel Elton Johns fjerde strake nummer 1 album i USA og fikk en Grammy-nominasjon. Grimsby ble faktisk en av de sangene Elton spilte mest live fra LPen.

I sangen smører man godt på i beskrivelsen av Grimsby. Ironiske lag som lyttere utenfor UK neppe fikk med seg. Bernie Taupin var en del ute på byen i Grimsby som ung og beskriver byen humoristisk.

Through nights of mad youth / I have loved every sluice in your harbour / And in your wild sands from boyhood to man / Strangers have found themselves fathers

No Cordon Bleu can match the beauty / Of your pies and peas / I want to ride your fairground / Take air along the quay

I 1972 hadde Randy Newman utgitt sangen Burn On hvor Cleveland får samme behandling. Elton John og Bernie Taupin klekket ut et ironisk svar på denne i Grimsby, duoen hadde nemlig en rekke humoristiske sanger på denne tiden. Samtidig ville de ha en mer up-tempo sound og ønsket var at det skulle klinge som The Beachboys med harmoisk koring i bakgrunnen. Lytter man ekstra godt etter kan det synes som om perkusjonen skal etterligne lyden av sjø som slår inn i Grimsby.

Elton kom på balladekjøret utover 90-tallet, men på 70-tallet ble han regnet som ganske rockete. Kompet på Caribou er ganske røft i stilen og tåler en gjennomlytting den dag i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.