Tårna som grunnla starten på Champions League rives


Første juni spilles finalen i Champions League, men visste du at historien rundt starten av Europa Cupen har en link til Grimsby Town?

Oppgjøret mellom Wolverhampton og Honved 13. desember 1954 regnes nemlig som starten på Europa Cupen.

Kampen ble spilt under flomlys og ble kringkastet direkte på BBC. Wolves var regjerende mestre i England, mens Budapest Honved var mestre i Ungarn.

En forrykende 3-2 kampen var såpass underholdende at den sådde et frø om en europeisk cup.  Wolves manageren Stan Cullis nøret opp om det hele da han etter kampen erklærte sitt lag «Champions of the World»  til et samlet pressekorps.

Nå var det mange som var uenige i den uttalelsen. Journalisten Gabriel Hanot hevdet at både Real Madrid og AC Milan var sterkere og at klubbene burde arrangere en turnering for å finne den sterkeste klubben.

Få dager senere kunne man i L’Équipe lese at Hanots kollega, Jacques de Ryswick, foreslo en turnering for å krone Europas beste lag. Følgende sesong startet Europa Cupen, men da var det 1954/55-mesterne Chelsea som fikk delta.

Flomlys var relativt nytt på denne tiden, men ga muligheter for midtuke kamper på kveldstid med stor interesse for TV.

Linken til Grimsby er selvsagt at flomlyset på Molineux i 1958 ble kjøpt brukte av Grimsby Town og senere montert i 1960. De gamle tårna har ikke fått nok vedlikehold de siste årene og regnes nå som farlige grunnet korrosjon.

Wolves kjøpte flomlysa for £30 000 fjorten måneder før møtet med Honved, Grimsby fikk kjøpt dem brukte for £9 000 i 1958 etter en innsamlingsaksjon fra supporterklubben.

I starten gikk lysa på strøm fra en egen generator som stod i boda til banemannen, men senere fikk man lov å koble seg til det nasjonale strømanlegget.

I sommer skal de 39 meter høye tårna demonteres av et spesialist firma. Nye flomlys skal blir installert før den nye sesongen.

Grimsbys fungerende formann, John Fenty, kunne samtidig opplyse om at lysa ikke innfrir krava om antall lux (er kun 500 lux), samtidig sliter man med å holde alle lysa brennende samtidig på det gamle systemet.

Nå skal man montere et nytt system som blir lettere å vedlikeholde også av dem med høydeskrekk. De mest negative kritikerne hevder nok at dette er det endelige beviset på at det blir lenge før Grimsby får flyttet fra Blundell Park til en ny stadion…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.