Menno Willems – mannen, myten og svindleren

Grimsbynorge.com ved undertegnede var så heldige å få igjennom et tips til programmet Fotballklubben denne uken. En 140 tegn lang twittermelding om Menno Willems var nok til å pirre nysgjerrigheten til radarparet Thomas Aune og Aleksander Schau i podkasten deres.

 

Nå skal det sies at jeg ikke ga dem så mye å gå på, men spol til 30:19 for å høre svaret de ga.

Fotballklubben måtte altså ty til Google translate for å finne noe informasjon å ta ut om antihelten vi husker fra tida i Grimsby. Jeg tror rett og slett vi må utdype litt mer om mannen, myten og svindleren Menno Willems.

Født i Amsterdam 10. mars 1977 betyr at Menno Willems fyller 40 om halvannen måned. Han er i nær slekt med langt mer kjente Ron Willems, som gjorde det stort i Derby County.

I 1996/97-sesongen ble han gitt sin proffdebut av ingen ringere enn Louis van Gaal i Ajax. Her var høydepunktet to kamper i Champions League, begge mot Auxerre.

Treneren van Gaal hadde et øye for talenter og klassespillere som Clarence Seedorf, Patrick Kluivert og Edgar Davids skulle få sine debuter som tenåringer av han i Ajax-perioden.

I ettertid har det vist seg at håndplukking av Menno opp fra juniorlaget neppe var det som førte Louis van Gaal videre til Nederland, Barcelona og Manchester United, men det var kanskje han som gjorde han gaal?

OK, klubbkarrieren til Menno Willems var ikke allverden noe skarve 177 seriekamper over ti år i ymse klubber forteller en del om. Så vi spoler raskt til tida i Grimsby (som jo tross alt er hvorfor du leser dette her nå).

Til Grimsby kom han i november 2000 da Lennie Lawrence «ranet banken» og startet den største importen vi har sett av utenlandske spillere i Grimsby Town noensinne.

Her husker vi blant annet David Nielsens enorme lønnskrav for å dekke spillegjelden hjemme i Danmark, hørte vi £6000 i uka? Kineseren Zhang Enhua som sjokkerende nok brukte Grimsby for å spille seg i form til Kinas første VM-deltakelse i 2002! Samt vår egen Knut Anders Fostervold, som ble resultatet av Lawrences speidertur til Bergen for å se etter en spiss i møtet mellom Brann og Molde… Isteden fant han et edru alternativ til Tony Gallimore på venstrebacken.

Denne forsamlingen skulle alle bli lagkamerater med Menno Willems.

Gikk nesten konk
The Mariners var altså nyrike på en bugnende TV-avtale med ITV Digital som hadde sprøytet inn enorme summer i ligafotballen under Premier League.

Pengebruket skulle nesten sende skjøyta ned i dragsuget med ITV Digitals konkurs i mars 2002.
Da klubbene vi konkurrerte mot på Championsship-nivå i det minste hadde inntekter fra publikum, var lille Grimsby skadeskutt som i en kjapt bortklippet scene av Jegertvillingene.

John Fenty overtok som formann og brukte sparekniven han hadde lyktes med i fiskerinæringa. Det resulterte i en gradvis sparing til fant som kulminerte i klubbens første exit ut av ligasystemet på 100 år.

Tilbake til Menno Willems…
Han ble solgt inn som den nye Ronald Koeman før han ankom Blundell Park. Han hadde jo alt – rødt hår, tungt skudd og litt komlete fysikk…

… men alt vi fikk var en fyr i lærbukser som sjokkerte hardbarkede fiskere på lekterne med sine androgyne piercinger og etter hvert rosafargede hår.

Det ble femtifire kamper og to mål, men etter å ha omtalt klubben som lite ambisiøs og kommet på kant med den nye treneren Paul Groves var det nok i 2002 og han vendte snuten hjemover.

Nå gikk karrieren gradvis nedover, noe skader og ikke minst krangling skal ta sin del av skylden for. Haarlem ga han rett og slett vekk etter at Menno hadde kommet på kant med trener Roy Wesseling.
I 2006 la han opp før han ble 30 år grunnet skader.

Svindleren
Så i 2012 kom det frem at han hadde unndratt nærmere en million kroner ved å svindle leverandører til sin blomsterbutikk i Belgia. Etter å ha gått under jorden fikk man bragt ham til retten i Dendermond og her ble han dømt til ikke mindre enn to år i fengsel og en bot på €100 000!

Skal vi tro ryktene som svirrer i nederlandske kommentarfelt skal han også ha snytt eks-svigerfaren for enorme lånesummer. Lurt seg unna barnebidrag til ekskona. Drevet internettsvindel, skattejuks og vært involvert i narkotikavirksomhet. Han skal også drevet med lysskye virksomheter under spillerkarrieren.

Ute av fengsel i 2015 tok det ikke lang tid før navnet kom i avisen på nytt. Nå hadde han blitt ungdomslagstrener i SDW hvor penger på mystisk vis hadde forsvunnet fra fotballklubben. Her gikk foreldre til sak mot klubben og undret seg over hvor pengene hadde tatt veien. Menno Willems fikk en advarsel sammen med Stefan Blokzijl og den frivillige trenerjobben ble avsluttet.

Etter seks år i non-league ser det rosenrødt ut i Grimsby med League Two Play Off innen rekkevidde. Men femten år etter Menno Willems vet alle i Grimsby at roser har torner.