Forviklingskomedien om det norske juletreet


Som takk for hjelpen under 2. verdenskrig har det vært tradisjon å sende juletre fra Norge til England. Mest kjent er det at London får, men Grimsby er blant de utvalgte byene da båndene historisk sett har vært nære.

I år har det derimot oppstått forviklinger. Treet visnet og man måtte bytte det ut. BBC TV var på ballen og lagde innslag til Look North. Journalisten Philip Norton tok et bilde av minitreet noen hadde satt opp på tull og tweeten har blitt spredt godt med over 1300 retweets på et døgn. Også på facebook har bildet blitt en viral hit.

Det var Kristiansund som startet tradisjonen med å sende tre til Grimsby etter krigen. Det hele ble sponset av ferskfiskeksportører i Kristiansund og på Nordmøre, herfra ble det fraktet juletre iallefall frem til 1950. Fra 1952 og til og med 2003 var det Trondheim som sendte juletreet til Grimsby. Initiativtaker her de første årene var Ranheim papirfabrikk. Så de siste femten årene er det Sortland kommune som har sendt julegrana, men i år gikk det altså ikke helt etter planen…

Etter å ha mottatt treet i november la man (bokstavlig talt) treet på et lager i et par uker. Her ble det nok lite pleie og treet hadde visnet og mistet både greiner og barnåler da det ble reist i sentrum av Grimsby.


TRADISJON SIDEN KRIGEN: Treet til Grimsby på havna i Trondheim 1965.

Lokalbefolkningen var i harnisk over det stygge treet og etter mye press fra lokalavisa Grimsby Telegraph gikk bystyret med på å bytte ut treet med et lokalt et. På onsdag var det norske treet fjernet og mens man ventet på å få et nytt hogget ned var det nok en lokal artigper som satte fra seg et miniatyrtre i innsperringen. Senere på kvelden var det en ung dame som hadde fått tak i julelys før noen andre kom med en stjerne. Så torsdag morgen hadde kommunen fått opp et helt nytt tre som riktignok ikke var det mest ruvende juletreet vi har sett.

Grimsby Telegraph skrev at Sortlands ordfører Tove Mette Bjørkmo burde få ei øl fra det lokale bryggeriet som plaster på såret for at treet ble ødelagt. Da vi var i kontakt med en journalist i Bladet Vesterålen i Sortland var svaret: «Om vi får øl tilbake for treet vi sendte, ja da sender vi to trær neste år!»