Fra Fuck til Fucked

You are a fucking disgrace!

Historien starter 19. oktober 2019. Grimsbys manager Michael Jolley har hatt rimelig god suksess med laget som har en Play Off-plass innen rekkevidde i League Two, men etter 0-4 tapet hjemme mot Leyton Orient renner det over for han i etterkant av intervjuet med lokale BBC Radio Humberside. Ordet «fuck» blir sagt ikke mindre enn 58 ganger til reporteren. Det fire minutter lange lydklippet lekkes og få dager senere er Jolley arbeidsløs.

Klubbens eier John Fenty bruker tiden godt til å finne hans erstatter. I romjulen kan han med stor entusiasme fortelle verden at man har ansatt ingen ringere enn Ian Holloway. Den tidligere suksessmanageren for Blackpool har blitt overbevist over en tallerken Fish & Chips på den lokale restauranten Papas i fortryllende Cleethorpes.

Holloway er raskt ute med å fortelle at Grimsby er den best drevne klubben han har vært i, med det får han plutselig frie tøyler til å handle fritt på overgangsmarkedet i januar. Den ene spilleren etter den andre ramler inn portene på Blundell Park.

For å rydde opp i stallen slipper man spissen Moses Ogbu. Trolig en grov bommert da svensk-nigerianeren går hen og dominerer i Allsvenskan. Ogbu får siden en lukrativ kontrakt i Kina, men var en spiller man kunne ha dratt nytte av offensivt for et lag som denne sesongen kun har scoret 30 mål på 40 seriekamper.

Entusiasmen er stor og troppen bare vokser og vokser. Man slår sågar rivalen Scunthorpe 2-0 på bortebane 7. mars 2020.

Så skjer det. En pandemi fra Kina stopper all fotball. Sesongen i League Two blir avbrutt. Spillerne permitteres da pengestrømmen stopper opp.

Av spillere på utgående kontrakter er det bare Charles Vernam og Billy Clarke som får tilbud om å fortsette, men lønna er kraftig redusert og begge takker høflig nei.

Klubben er såpass «veldreven» at man holder spillerne permitterte lengre enn de aller fleste klubbene. Faktisk så lenge at preseason blir to uker med trening og kun en treningskamp mot den lokale 8. divisjonsklubben Cleethorpes Town.

Klubben er en av få som tilbyr kontrakter med Covid-klausuler, samt 40%-lønnsreduksjon så lenge kampene går for tomme tribuner. Man trenger ikke å være hjerneforsker for å forstå at de fleste kvalitetsspillere velger andre arbeidsgivere.

Plutselig nærmer ligastarten seg og Ian Holloway får dårlig tid til å sette i sammen en tropp. Det er bare et skjellet igjen fra sesongen før. Ian Holloway overrasker med å gamble på tre uprøvde spisser fra non-league. Samtidig går stjernespissen James Hanson rundt med store skadeproblemer. Hvem skal score målene for klubben? Det kan virke som om Ian Holloway ikke kjente nivået i League Two og hentet spillere ut i fra e-poster med linker til youtubevideoer?

Det går som det må gå. Resultatene uteblir og fansens fascinasjon for Ian Holloway blir mer og mer tynnslitt for hvert kokkointervju han avleverer. Klubben blir også etterforsket for flere brudd på covidreglementet. Det kommer frem at sixpencemannen blant annet hadde avholdt en sosial dartkveld for å booste lagmoralen. Det hele resulterer i den første koronaboten i ligasystemet, £18 000 rett ut vinduet for en klubb som snur på kronene.

På senhøsten permitterer man høytlønna spillere som Bilel Mohsni og Ludvig Öhman. Holloway slapp sjokknyheten i et kampintervju, men på mandag setter Bilel fart mot treningsfeltet Cheapside på sin elektriske sparkesykkel. Grimsby er på bristepunktet av sin største skandale siden Brian Laws brakk kjevebeinet til Ivano Bonetti med en tallerk kyllingvinger i 1996.

Samtidig i kulissene pågår det saker og ting. Investoren Alex May skal være villig til å bidra med store summer. Hans hjertebarn er et nytt treningsanlegg. May har blitt god kompis med klubbeier Fenty og de to sees sammen på det lokale spaet Oasis. Lokalavisa Grimsby Telegraph får nyss om denne mystiske personen med en kriminell fortid, da under navnet Alick Kapikanya.

Grimsby Telegraph har allerede skandalesaken klar til opprulling og breaker den da May dukker opp på Blundell Park-vipen sammen med klubbens styre.
Det viser seg at May har et par fengselsdommer bak seg, for den groveste ble han dømt til seks år etter å ha svindlet en rekke eldre i Manchester-området. May hadde også prøvd å kjøpe opp Notts County året før sammen med en gruppe investorer.

May har allerede rukket å starte et selskap tilfeldigvis sammen med Fentys polske samboer, men etter et salig kalabalik i pressen og på sosiale medier tårner det seg opp. Detaljer om at Fenty også har invitert May med på lokale prosjekter gjennom sin rolle som politiker sees på som korrupsjon av mange og han trekker seg også fra sine politiske verv under sterkt press og trusler om etterforskning.

John Fenty fortsetter derimot å styre klubben gjennom sin rolle som eier, selv om det er marionetten Philip Day som formelt er formann. Det positive med presset er at oppkjøpsplanene til londonbaserte forretningsmenn fra Grimsby får ny vind i seilene.

Komikeren Lloyd Griffith er gallionsfigur for opprøret på twitter og med en gruppe ressurspersoner i ryggen blir situasjonen uutholdelig for det sittende styret. En takeover er på trappene og manager Ian Holloway føler ikke lenger vibbene med nye eiere på vei inn dørene. Han trekker seg sporenstreks etter en dårlig natts søvn etter nok et tap, selv om han en uke før hadde sagt at han elsket klubben og aldri ville forlate dem.

Oppkjøperne, som senere blir kalt «1878 Partners», er bestående av Jason Stockwood, Andrew Pettit og Tom Shutes. Trioen får stadig tilbakeslag fra John Fenty som krever å få tilbakebetalt sin milliongjeld holdt til klubben, samt for aksjene han eier i Grimsby Town PLC. Forhandlingene drar såpass ut at Tom Shutes trekker seg på veien.

Det avtroppende styret får uansett hyret inn en ny manager i Paul Hurst, dette med velsignelse fra oppkjøperne. Hurst er nemlig en populær mann som fikk klubben opp av non-league i 2016. At han siden takket ja til et tilbud av Shrewsbury er tilgitt av de fleste nå som han er tilbake hos fiskerne etter å ha fått fyken av både Ipswich og Scunthorpe i etterkant.

Paul Hurst rekker å få med seg overgangsvinduet i januar og han er tydeligvis ikke fornøyd med den hastverkstallen Ian Holloway hadde sydd i sammen på sommeren. Det bygges et helt nytt lag, men med non-league så godt som lagt ned er det ikke lett å kvitte seg med vrakgodset.

Troppen til Grimsby Town nærmer seg 40 spillere da vinduet stenger. Et helt nytt lag må kjøres inn taktisk, samtidig som den fysiske formen på spillerne er alt for dårlig. Det trenes hardt og spillerne virker slitne på kampdag. Kampprogrammet er tett og det er ikke lett å få tid til alt. Resultatene uteblir og Grimsby synker stadig lengre ned på tabellen.

Først i mars får Hurst noenlunde dreisen på laget som nå spiller god fotball, selv om det å score mål fortsatt er vanskelig uten en målsnik på topp. Grimsby hadde gått åtte kamper på rad uten tap før lørdagens møte med Bradford, men syv av disse kampene hadde typisk endt uavgjort grunnet den sviktende effektiviteten.

Det er da det skjer. Man går fra fuck til fucked da spissen Stefan Payne blir utvist for å ha skallet ned lagkameraten Filipe Morais, som riktignok hadde slengt med leppa i forkant. Med ti mann i en hel omgang blir jobben vanskelig. Bradford vinner kampen 1-0 og Grimsby virker mer og mer isolert i bunnen av League Two.

Med fem-seks kamper igjen for bunnlaga ligger Grimsby dårligst an. Syv poeng bak sikker plass med seks kamper igjen å spille for The Mariners, som også har det tøffeste programmet mot flere topplag.

Det er mye som må ryddes opp i Grimsby. Klubben har ikke utviklet seg siden suksessen på 90-tallet. John Fenty har hatt makten i nesten 20 år og har hele tiden gått på sparebluss når andre klubber har utviklet seg med treningsfasiliteter, større trenerapparat og videoanalyse.

Håpet er at 1878 Partners vil få sving på klubben igjen, alt tyder på at en avtale nå skal gå igjennom da det er invitert til generalforsamling i starten av mai. Dem har neppe nok penger til at man skal forvente opprykk på opprykk, men dem sitter på oppdaterte kompetanser. Jason Stockwood synes å være en god match, ja han var da også med på å starte opp Match.com! Han har blitt belønnet med priser for å drive det beste firmaet for ansatte. Med ære i jobben man utfører kommer også resultater.

Andrew Pettit er et mer ubeskrevet blad. Han er faktisk etterkommer av den lokale slakteren «John Pettit & Sons» som var en institusjon i Grimsby gjennom 125 år. Han har drevet business i London og har en anstendig nettoformue. Begge to er også ekte fans som vil det beste for klubben.

Stefan Payne ble belønnet med 0 på spillerbørsen i lokalavisa Grimsby Telegraph etter nedskallinga, men Filipe Morais var nok ikke helt uskyldig for sine utbrudd. Begge to skal få disiplinærstraffer av klubben. Så får vi se om dem spiller mer for Grimsby Town.