Hva venter Paul i Grimsby?

Paul Endre Ullenes (Bildet har blitt manipulert)


Om en uke skal norske Paul Endre Ullenes (16) prøvespille med Grimsbys U18-lag. Hundvåggutten drømmer om scholarship-kontrakt med den engelske League Two-klubben.

Far Frode Ullenes vil være med sønnen over til England. De drar over førstkommende helg og vil først få se Grimsby mot MK Dons på Blundell Park før Paul Endre skal trene med juniorlaget uka etter.
Med over til Grimsby blir også supporterklubbens egne Geir Myklebust, han har jobbet som mellommann da kontakt ble opprettet. Geir har tatt ut ferie og vil være med å bivåne treningsuka. Vi har fått lovnader om oppdateringer til nettsiden vår.

Les hva vi skrev om nordmannen da nyheten ble kjent i november her!

Paul Endre drømmer om å spille i England, dog i en annen drakt enn på bildet. Tidligere har han også hatt et utenlandsk treningsopphold under regi av Sporting Lisboa i Portugal.

 

Klubbens spillerutvikler og U18-trener Callum Lester har tidligere jobbet i akademiene til San Jose Earthquakers (2010-2013) og Hull City (2014). Før han kom til Grimsby i 2015 jobbet han også som trener og lærer på Lincoln College i to år.

– Hva er det som venter Paul når han kommer til Grimsby?
«I løpet av sin tid med oss vil han trene daglig med U18 -laget og potensielt ha noen økter med U16 i tillegg. Vi har også organisert en kamp hvor vi ser frem til å se han spille. Den ukentlige planen vår varierer på om spillerne er involverte rundt førstelaget, reservelaget etter U17-kamper,» fortalte Callum til den norske supporterklubben grimsbynorge.com.

Generelt har U18-laget en struktur som følger:

Mandag – College hele dagen fulgt opp av individuelt treningsopplegg på gymmen på kvelden.
Tirsdag – Dobbeløkt. På formiddagen en fotballøkt, mens man på ettermiddagen har en individuell teknisk økt.
Onsdag – Dobbeløkt. Først en lagøkt fulgt opp av en spesifikk lagdel økt med forsvarere, midtbanespillere og spisser alle i hver sin gruppe. På kvelden er det gymmen med fysisk trening.
Torsdag – Laget har en treningsøkt etterfulgt av college på ettermiddagen.
Fredag – Kampforberedelsesøkt.
Lørdag – Kampdag

– Foran denne sesongen signerte dere en amerikaner i Reece Jahoo, men er det vanlig at dere har utenlandske spillere på prøvespill?
«Nei, det er ikke vanlig at folk kommer fra utlandet for å bli med på juniorlaget vårt da vi først og fremst henter spillere fra vårt eget akademi. Når det er snakk om spillere fra utlandet så er det generelt etter anbefalinger fra noen som har en sterk tilknytting til opplegget vi har. Avhengig av lokasjonen kan det være vanskelig grunnet visa og utdanningsprogrammet spillerne våre kjører. Allikevel ser vi alltid etter de best mulige spillerne vi kan hente til klubben vår.»

– Hvordan speider dere etter spillere til U18-laget. Det virker som dere har 50/50 med lokale spillere og spillere hentet fra andre klubber?
«Vi har et nettverk med speidere for akadmiet. Rekrutteringssjefen vår er Dave Collins, som har en gruppe med speidere som jobber under han, disse igjen dekker lokale og regionale kamper. Dave jobber tett med oss i akademiet og har hjulpet oss med å hente noen fantastiske spillere de siste sesongene.
Vi ser alltid først til vårt akademi og for den kommende sesongen vil 75% av våre nye rekrutter være fra vårt eget akademi, dette er noe vi ønsker å fortsette. Tidligere sesonger har det vært en 50/50-splitt, hvor vi har kjørt små årskull og heller fylt på med spillere fra U15 og U16. Nå er dette enkeltstående lag og vi har en større spillerpool å velge fra.»

Takk til Callum Lester som ga oss nordmenn et unikt innblikk i klubbens akademisatsing.

 

– Denne sesongen har vi sett at Battersby, Pollock, Buckley og Burrell alle har vært involverte rundt førstelaget, mens Wright, Rose og Clifton har vært tilknyttet førstelaget en stund. Samtidig leder U18-laget serien. Vil dette gjøre jobben med å hente spillere enklere?
«Denne sesongen har vært veldig positiv for vårt akademi da vi har sett at et stort antall av våre tidligere og nåværende akademispillere har vært involvert på førstelaget. Samtidig har flere ungespillere også trent med førstelaget og vært involvert i reservekamper. Trenerne på førstelaget har vært kjempegode med spillerne og integrert dem så mye som mulig. Dette har igjen positive innvirkning på fremtidig rekruttering da det viser at klubben gir unge spillere sjansen, vi føler at våre alderstrinn i skolealder (U9 – U16) når den høye standarden vi setter og tror at man i fremtiden vil produsere en stort prosent av våre egne U18-spillere.»

En klubb på vei opp
Grimsby lå utenfor ligasystemet fra 2010 til 2016, da var midlene rundt juniorlaget begrenset, nå er ressursene større og klubben satser stort med flere heltidstrenere på ungdomsnivå. Ungdomsavdelingen ledes av Neil Woods, som tidligere har trent frem Wolverhampton-stopperen Ryan Bennett.
Syv av spillerne som har vært involvert rundt førstelaget denne sesongen har kommet opp fra klubbens egne rekker de siste årene. Det største talentet her er Harry Clifton, som mange mener har Premier League-potensiale innabords.
Juniorlaget leder også den regionale EFL-serien for nordøst-England.
Ser man noen tiår tilbake i tid har klubben produsert Gary Croft, John Oster, Paul Wilkinson, Danny Butterfield og Kevin Drinkell, som alle har spilt på det øverste nivået i England.

Paul Endre Ullenes spiller i bydelsklubben Hundvåg i Stavanger. I 2018 spilte han 58 kamper og scoret 44 mål for Hundvåg fordelt på syv lag opp til G19-nivå.

 

Ble trent av Shankly
Grimsby er kanskje ikke den mest kjente klubben, men den ble stifftet allerede i 1878. De siste 120 årene har man spilt på Blundell Park. Her finner man også Englands eldste tribuneseksjonen som ennå ikke har blitt byttet ut, The Main Stand, som ble åpnet i 1901. Selv fikk undertegnede omvisning og fikk se på garderobeforholdene for noen år siden og kan bekrefte at ikke mye var endret siden 1901. Dusjforholdene da bestod nemlig av viktorianske murte badekar hvor vannet oftere var kaldt enn varmt.
Storhetstiden for The Mariners var på 30-tallet hvor man oppnådde klubbens høyeste tabellplassering, nummer 5 på nivå en i 1934/35-sesongen. I det samme tiåret nådde man også to semifinaler i FA-cupen. Semifinalen mot Wolverhampton i 1939 innehar ennå tilskuerrekorden på Old Trafford med 76 962 tilskuere.
Så kom krigen og klubben vakte siden mellom nivå to og fire på balløya. Den kommende Liverpool-legenden Bill Shankly trente faktisk laget på 50-tallet.

Grimsby har de senere år vært preget av stor arbeidsledighet grunnet kollaps i fiskerinæringen. Her stemte rekordhøye 70% for Brexit.

 

På oppadgående kurve
I moderne tid er 9. plassen på nivå to i 1993 den beste plasseringen. Laget var generelt et sjarmerende lag på 90-tallet da dem mot alle odds spilte i det vi i dag kaller Championship. En stor del av æren for det må trenerlegenden Alan Buckley ta, han er forøvrig den eneste treneren i England med over 1000 kamper i ligasystemet som ikke har trent i Premier League.
Rundt årtusenskiftet sirkulerte det store penger i klubben grunnet en gylden TV-avtale med ITV-Digital. Avtalen skulle vise seg å være for god til å være sann og ITV Digital-kollapsen betydde at klubben i flere år måtte gå på sparebluss.
Klubben sank gradvis og var altså i 2010 ute av ligasystemet. Klubben er nå igjen på fote økonomisk, men drives kanskje mer fornuftig enn hva noen utålmodige fans ønsker? Dem som husker 90-tallet vil nemlig ha klubben tilbake på dette nivået.

Nå skal det sies at optimismen i League Two-klubben er på oppadgående kurs. Treneren Michael Jolley, som i mars vil feire ettårsjubileum, har nemlig en akademisk og moderne tilnærming til spillet. Potensialet er stort og tidligere i måneden var man nær å ta Crystal Palace til omkamp i FA-cupen, til tross for at man spilte nesten hele kampen med ti mann.
Man har også skandinaver i klubben. Jolley trente i 2017 AFC Eskilstuna i Allsvenskan og har god oversikt på den ligaen. I dette overgangsvinduet har man foreløpig hentet Sebastian Ring (Örebro) og Ludvig Öhman (Brommapojkarna).
Kanskje ikke så rart med en ny skandinavisk invasjon i Grimsby? I følge sagnet ble nemlig byen grunnlagt av danen Grim på 800-tallet, dermed «Grims By».

Norwegian to trial Youth team

Paul Endre Ullenes (The picture has been manipulated)


In a week, Norwegian Paul Endre Ullenes (16) will trial for Grimsby U18. The teenager from Stavanger dream about a scholarship with the English League Two club.

His father, Frode Ullenes, will be with his son over to England. They will travel over for the upcoming weekend and will attend the match against MK Dons on Saturday before they train with the youth team the following week.
Meanwhile has Geir Myklebust from the Norwegian supporter club worked as an intermediary when the contact was established. Geir will take a week off work to follow this training week. This website has been promised an update.


Grimsby’s Professional Development Phase Coach and U18 coach, Callum Lester, has previously worked with the academies at San Jose Earthquakers (2010-2013) and Hull City (2014).  Before joining Grimsby Town in 2015 did he also work as a coach and teacher at Lincoln College in two years. We spoke to him about the youth set up at the club.

– What awaits for Paul when he comes to Grimsby?
«During his time with us he will train with the U18s daily and potentially some U16 sessions as well, there is also a game organised where we look forward to seeing him play. Our weekly schedule can vary based on if there is player involvement in the first team, reserve team or U17 games.»

Generally from Monday to Friday the U18s works after the following structure.

Monday – College all day followed by individual gym programs in the evening.
Tuesday – Double session – The AM session will be a team football session and the PM session will be a Individual Technical Session
Wednesday – Double Session – Am session will remain as a team session followed by Unit Specific Work (Defenders/Midfielders/Forwards all split) and the afternoon will be a gym/physical session.
Thursday – Team training session followed by college in the afternoon.
Friday– Match Preparation session
Saturday – Matchday

– In front of this season you signed Reece Jahoo from USA, but is it normal that you have foreign players on trial?
«It’s not common that people come from overseas to join our youth team as the first place we look is our own academy.
Generally if somebody from overseas joins us it is through a recommendation of someone who has a strong link with the program.
Dependant on their location it can be difficult due to visas and the education program our players enrol on, however we are always looking for the best possible players we can bring to the club.»

– How do the club scout for players to the U18 team? It seems like it is 50/50 with local players and players picked from other clubs?
«We have a network of scouts for the academy, our Head of Academy Recruitment is Dave Collins who has a group of scouts who operate under him who cover local and regional games. Dave works closely with the academy management team and has helped us secure some excellent players over the past few seasons.
The first place we always look is our academy and for the coming season 75% of our newly recruited scholars is from our own academy, we want to continue that in previous seasons it has been more of a 50/50 split but we had U15/16 age groups combined limiting the amount of players we had per age group, they are now stand alone age groups so we have a larger pool of players to pick from.»

A big Thank you to Callum Lester that gave us an unique insight into the GTFC Academy.


– This season have we seen seven of our own products around the first team, while U18 top the table. Do this makes it easier to attract players?

«This season has been very positive for the academy as we have seen a number of our ex and current academy players involved in the first team set up there has also been many opportunities for other youth team players to train with the first team and be involved in reserve team games. The first team staff have been excellent with the players and integrated them as much as possible. This in turn should have a positive impact on future recruits showing that the club does give opportunities to young players, we feel our schoolboy age groups in the academy (U9 – U16) are reaching the high standards we set and believe that will produce a large percentage of youth team players for the future.»


FACTS
Name: Paul Endre Ullenes
Born: 23.01.2003
Club: Hundvåg FK,
Position: Left footed box to box midfielder
Height: 180 cm
Weight: 54 kilos
Key figures: In 2018 did he play 58 matches for seven different teams in Hundvåg up to U19 level. He scored 44 goals that gives an average of 0,75 goals.

Paul Endre just turned 16 years old but is aiming high and got good results and reviews from other training spells both in Norway and abroad. In the autumn of 2018 did he get good grades after a spell on the Elite Training Camp in Portugal with Sporting Lisbon as host. Paul Endre and his family are interested in having a go in Grimsby if Neil Woods and the staff like what they see.

In November when the trial first was known, we spoke to Paul Endre Ullenes’ dad Frode.

«We got positive feedback from Grimsby that they wanted to have a closer look at Paul. It will be a week on trial that came through after we sent some video material,» Frode Ullenes told us.

«The club took the inquiry seriously and told us that they would like to take a closer look at Paul Endre. They were also open for a move if they saw something they wanted to develop.»

«Paul Endre’s target is to come under the wings with someone that see something they want to develop. He is very determined to move and will give it all if a possibility raise in Grimsby or another club.»

«He normally plays for Hundvåg. Being the left sided defensiv midfielder in a 4-2-3-1, but he join in offensively and became the topscorer for his team. He is an allround player that can play in several roles. As a player type is he a hardworking midfielder that runs a lot and got a good technique.»

«Paul Endre is not the kind of super talent that you hear about. He don’t got his special style that stands out so that he is easy to remember. But he is quite a complete player and if you see him over several trainings and not at least matches, will you see that he got something to do on a football ground.»

«He is dedicated, and train structured strength, and is careful about stretching, thinking about diet and recovery, and aim to live off the football, and most preferably in England. He is not currently on par to be able to enter an academy on the upper level, but it will be very exciting to see if he can get make something at Grimsby.»