Hadde bare hørt om komedien Grimsby


Jason Daði Svanþórsson har avgitt sitt første intervju til islandsk presse etter overgangen til Grimsby. Her kommer det frem at han knapt visste noe om klubben før interessen kom. «Jeg har sett The Brothers Grimsby-filmen, det var det eneste jeg visste om Grimsby,» fortalte Jason til fotbolti.net.

Sacha Baron Cohen-filmen fra 2016 fikk vekslende mottakelse i Grimsby da flere mente det var mobbing av byen.

Det er en munter Jason som av den islandske journalisten fikk spørsmål om drakten. «Skjorta ser bra ut, litt som KR-drakten, men ellers ser den veldig bra ut,» altså et stikk til Reykjavik-klubben som er rival av Breidablik.

Det er lenge siden det har vært en så stor buzz rundt en signering i Grimsby. Muligens må man tilbake til tidene med David Nielsen og Zhang Enhua, eller kanskje enda lengre bak til Ivano Bonetti?


Prosessen
Jason og Grimsby hadde et møte for en stund siden og islendingen lot seg imponere. «De var veldig overbevisende i alt fra hva eg kunne forbedre meg i som spiller, hvordan laget skulle spille og alt det der. Da ble det mer interessant umiddelbart fordi du vil gå til et miljø hvor du kan bli bedre.»

I månedsskiftet mai/juni var David Artell og så 24-åringen score for Breidablik mot Vikingur.

«Jeg møtte han faktisk ikke da, han kom bare for å se kampen mot Viking. Vi hadde et møte før det hvor han fortalte meg at han skulle se kampen, så jeg visste han var på tribunen.»

«Jeg ble ganske overrasket da agenten min ringte og fortalte at Grimsby Town var veldig interessert i å signere meg. Jeg visste egentlig ikke noe om dem, men vi ga det en sjanse og dro på et møte. Du må alltid lytte til alle som er interessert og dem kom veldig bra ut av det.»

«Jeg gleder meg til å begynne å spille for laget. Jeg har møtt noen av fansen her. Det er bare gale supportere rundt Grimsby, folk som lever og ånder for klubben.»

Jason har alltid fulgt med på engelsk fotball, men har kan mer om Premier League enn League Two. Favorittlaget hans er Manchester United.

«Selvsagt har jeg alltid hatt lyst å spille i England. En har sett Premier League lenge, mye mindre League Two. Når dette dukket opp så måtte jeg se nærmere på det. England er et stort land å spille fotball i og forhåpentligvis vil det gå bra her»

Ikke den fotballen han så for seg
League Two har fortsatt et dårlig rykte på seg med kick and run og tøffe taklinger.

«Det var min første tanke, om det var en fotball som passet meg. Agenten og jeg gikk igjennom det nøye. Så på møtet viste de oss hvordan de ønsker å spille fotball. Det er ikke bare høyt og langt. Under slike forhold ville ikke mine kvaliteter blitt synlige. Om dem stod for en slik type fotball ville jeg nok sett meg etter en annen plass.»

«Jeg har sett noen av kampene fra forrige sesong. Det er ikke akkurat den fotballen jeg trodde og jeg håper å kunne spille god fotball her og vinne kamper.»

«Jeg er 24 år og har ennå ikke kommet meg ut. Det er nok ikke slik at jeg kan forvente å gå til en av toppligaene. Jeg har også hatt en skadehistorikk som har spilt en rolle. Forhåpentligvis går det bra her, det vil åpne noen vinduer. Jeg må fokusere på å gjøre det bra her og da vil det kanskje ende opp med noe større i fremtiden.»

Flere har vært interesserte
Breidablik ønsket å forlenge med Jason og om det ikke hadde vært interesse fra utlandet ville han blitt der. Danske AGF var meget interesserte for noen år siden da han ble invitert over. Både Viking og Sogndal har også snust på spilleren.

«Jeg var virkelig giret på AGF det året, men da måtte jeg ha en operasjon og det ble ikke noe ut av det. Det er det nærmeste jeg noen gang har vært å dra ut. En har alltid en følelse om det er riktig å ta steget. Denne gangen følte jeg at jeg var klar og jeg er utrolig spent på å prøve noe nytt.»

«Jeg er ikke helt sikker på hvordan Grimsby fant meg. Om jeg skal tippe så har dem sett statistikken min i WyScout, de så noe de lette etter og så startet dem å se nærmere på meg og tok kontakt med agenten.»

Jason tror ikke han får noen islandske lagkompiser med det første. «Med tanke på hvor vanskelig det er å få visa her er jeg ikke helt sikker på at de vil hente en til, men vi får se hva som skjer. Jeg ville ha ønsket dem velkommen. Det er flotte mennesker i klubben. Spillerne, trenerteamet og menneskene i klubben har alt hjulpet meg raskt inn i ting. Jeg er veldig takknemlig for det.»

Jason kunne samtidig fortelle at laget målsetting ikke vil bli avslørt, iallefall ikke riktig ennå.

Mosfellsbær-gutten har allerede fem landskamper for Island. Debuten kom i 2022 mot San Marino. Sin forrige kamp var i januar.

Geza-overgangen drar ut

Overgangsvinduet på Færøyene stenges fredag 12. juli, men vi tror at Grimsby fortsatt kan hente inn i sitt vindu. Grimsby har investert en del i å speide på Geza David Turi ved å se han live in action på Færøyene for sitt Vikingur Gøta.

At det skjer noe i dette vinduet er dog lite trolig. Skal vi tro kontakter på Færøyene så ønsker Geza fortsatt å vente til han får det dansk-færøyske passet på plass. Det kan fort bli høst i lufta før det skjer. Dermed er det naturlig å tro at neste overgangsvindu er mer nærliggende for en overgang om interessen fremdeles er der.

Immigrasjonsregler er rimelig strikte på Færøyene samtidig som går mye igjennom Danmark. Det er derfor er rimelig omfattende og traurig prosess.

Geza ønsker selvsagt å kunne dra tilbake til Færøyene etter et utenlandsopphold og det er derfor han vegrer seg.

Midtbanespilleren har bare ungarsk pass. Familien flyttet til Færøyene da far spilte fotball der. Hele familien har blitt værende der helt siden 2006!

Geza er fortsatt bare 22 år og regnes som en av de beste spillerne i Betri Deildin om ikke den beste.

For Vikingur er han en dybdeholder på midten som liker å strø kreative pasninger gjennom ledd. Han er teknisk god, men har ennå noe å gå på fysisk. Så skal det sies at den færøyske ligaen stort sett er semi-pro med mindre en har rike fiskere i ryggen (Klaksvik).

De senere år har lagene på Færøyene hatt et stort oppsving i europeiske cuper så i forhold til foketall (halvparten av Grimsby og Cleethorpes) så er nivået forbløffende høyt selv om bredden hos de svakeste lagene ikke er allverdens.

Grimsby har to designerte plasser til utlendinger man kan hente uten at dem kvalifiserer seg ved å være «verdensstjerner». Man har tidligere uttalt at man ønsker å fylle opp hele denne kvoten. På Island sier kilder at Grimsby også har følere ute etter flere enn signerte Svanthorsson, så kvota kan bli brukt opp før i vinter. Det er dermed en aldri så liten «Catch 22» situasjon for Geza.


SPREDTE ORDET: Webmaster har tidligere drevet med misjonsarbeid på Færøyene.

Mariners TV fortsetter som før (for oss)

iFollow-modellen forsvinner for britene hvor Sky Sports+ tar over strømmemarkedet for EFL, men modellen vil vedvare som før for internasjonale fans via klubbenes egne plattformer ala Mariners TV.

Nordiske fans har jo kunnet se alle* Grimsbys kamper utenom dem som har blitt valgt ut til internasjonal kringkasting.

Hvordan det blir med TV-fotball fra EFL i Norden er forøvrig noe uviss i øyeblikket. Viaplay har jo sittet på rettighetene for så og si hele Norden, men den kontrakten har gått ut. Det er ingen hemmelighet at Viaplay må prioritere hardere etter store økonomiske tap på deres forsøk i det engelske markedet.

Når det kommer til TV-rettighetene i England så er det her store omveltninger. For Grimsbys del betyr det at minst tjue kamper vil bli tilbudt på Sky Sports+. Samtlige midtukekamper i serie, Carabao Cup og EFL Trophy er blant dem. I tillegg utvalgte helgekamper, men det er kun lov å sende i Tippekamp-tid under landslagspauser. Det vil bety at flere av Grimsbys kamper nok vil bli flyttet på. Allerede så har jo bortemøtet mot Notts County blitt flyttet fra en lørdag til torsdagen før!

Positivt for oss er at Grimsbys utvalgte kamper på SkySports+ vil få en bedre produksjon da det vil være minst to kameraer på disse kampene.

Forrige sesong kostet det £140 for sesongkort på Mariners TV.

Forrige sesong ble det solgt omlag 11 000 kamppass, mens 1000 stykk hadde «sesongkort» på Mariners TV.